Чудо! Пъдпъдък албинос

Ловецът показва уникалния бял пъдпъдък

За първи път виждам такава птица, съжалявам, че стрелях, казва Иван Игнатов

Невероятно рядка слука споходи ловец по време на откриването на новия сезон! Птичият лов стартира този месец. На прицел му се появява чисто бял пъдпъдък. Малцина могат да се похвалят, че са виждали птица албинос от този вид.

Обикновено пъдпъдъкът има охрена окраска на оперението, с тъмни и светли петна. Коремната страна е по-светла, обикновено кремава, а гърдите са охрени. Подбрадието и гърлото на мъжкия са черно-кафяви, а на женската - белезникави до бели.

Никой не знае откъде се е появило мистериозното пернато. То е отстреляно в Софийското равно поле в района на селата Храбърско и Хераково. Пред "България Днес" майсторът Иван Игнатов сподели, че никога досега не е виждал бял пъдпъдък. Той съжалява, че е реагирал инстинктивно и е натиснал спусъка на пушката, иначе би искал да подари свободата на чудното пиле.

Иван Игнатов никога не е имал подобна слука
Иван Игнатов никога не е имал подобна слука

"За 20 години активно ловуване на пъдпъдък за първи път виждам бял такъв. Отстрелян е в местността Добър мъж, която посещаваме с ловно-рибарската дружинка "Храбърско-Хераково", в която членувам", разкрива Игнатов. Той предоставя на "България Днес" удивителните снимки на птицата албинос. Ловците предполагат, че тя е избягала или пусната от частно стопанство. Не е изключено пъдпъдъкът да е роден и в дивата природа. Белият цвят на перушината се дължи на генетично изменение на ДНК-то. В природата това се вижда доста рядко, а дивечът, оцветен изцяло в бяло, се счита за особено престижна слука.

"Редкият пъдпъдък отстрелях в съвсем реална ситуация със стойка на кучето и апорт. Видях, че е бял на цвят, едва след апорта. Ако го бях разпознал в полета, нямаше да стрелям", съжалява ловецът. Неговите колеги го съветват да препарира рядкото пиле, за да го увековечи.

Обикновено пилетата са кафеникави на цвят
Обикновено пилетата са кафеникави на цвят

Пъдпъдъците са прелетни птици, които отлитат от нашите ширини през септември-октомври. Тук се срещат основно в ниви, засети със зърнени култури, зеленчукови градини или тревисти склонове. При лова им се използват добре обучени кучета, които правят специална стойка с повдигане на крака, щом надушат птици. След това ги вдигат във въздуха и ловецът стреля. Командата "апорт" означава, че кучето веднага тръгва, за да открие и донесе повалената птица. Дневната норма за отстрел на един ловец е до 15 пъдпъдъка.

Увеличават се белите лястовици

В България се срещат все повече бели лястовици. Тези птици от дълги времена са символ на надежда, когато и където има най-голяма нужда от нея.

Досега се носеше мит, че изключително рядката лястовица албинос се вижда веднъж на 100 години. Бялото оперение на птичките ги прави лесна плячка за хищните им врагове.

В последните години у нас са виждани нетипично голям брой от тези красиви пернати. Най-често символът на надеждата е забелязван в Дунавската равнина - Силистренско и Шуменско. Неотдавна ловци се натъкнали на бяла лястовица край Кюстендил.

Сред ловците е прието, че по лястовица никога не се стреля и това е абсолютно неприемливо.

Бялата лястовица е изключително рядка
Бялата лястовица е изключително рядка

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър
Защо мъжете заспиват след оргазъм?
"Де е България?" – революционен финал от Миро и Маестрото в зала "Арена София"!
След развода с Брад Пит Анджелина Джоли е придобила 100 млн. долара
Йордан Лечков стана за първи път дядо

Напишете дума/думи за търсене