Лора и Яворов – и в мъката любов

Любовната история между Пейо Яворов и Лора Каравелова е позната за няколко поколения. Това е една от най-завладяващите случки, а неизвестните около нея са причината тя да е толкова обсъждана.

Лора и Яворов се срещат за първи път през далечната 1906г. Запознанството им се състои по време на излет в Драгалевския манастир и въпреки че Яворов по това време е влюбен в 16-годишната сестра на неговия приятел Петко Тодоров – Мина, поетът е силно запленен от яркото присъствие на Лора.

Лора Каравелова е дъщеря на политика Петко Каравелов. Тя учи в чужбина и прякото й познанство със западната култура е причината за изострения й свободолюбив дух. Именно от него е запленен Яворов. Е, и от красотата й.
Майката на Лора, Екатерина Каравелова, открито не харесва поета. Убедена, че дъщеря й заслужава нещо по-добро, тя кара Лора да се омъжи за д-р Иван Дрянков - млад деец на Демократическата партия и секретар на Търговската камара в Русе. Бракът на Лора и живата все още любов на Яворов към Мина са причината за неуспешната връзка между двамата.

Това обаче не спира комуникацията им и те продължават да си разменят писма. Когато Мина умира, Лора дава подкрепата си на Яворов, за да преодолее кончината на любимата си. След това Лора се развежда и няколко месеца по-късно се омъжва за поета. Бракът се оказва фатален и за двамата.

Семейният им живот трае само 436 дни, като най-хубавите от тях са, докато Яворов е в Македония. Писмата им са изпълнени с любов, но при завръщането на поета започват проблемите. Причината е ревността на Лора, която се проявява и при най-малкия повод. Немалка роля за това изиграва съпругата на писателя Михаил Кремен – Дора Конова, която се опитва да флиртува с поета, разпалвайки ревността на Лора.

Именно след един такъв скандал Лора взима пистолета на любимия си и се прострелва в гърдите. Ужасен от живота без любимата си, Яворов също се опитва да се самоубие, но безуспешно. Прострелвайки се в слепоочието, поетът губи зрението си.

Любовната драма бързо се разчува, а версията, че Яворов е убиецът, все повече се разпространява (макар експертизите да сочат, че Лора е отнела сама живота си). Тежките обвинения, които народът сипе върху поета, а също така и загубата на зрението, карат Яворов да посегне на живота си година по-късно. Този път успешно.
Обичта им един към друг остава най-силното им житейско преживяване. А многобройните разкази на Яворов как е виждал Лора в сънищата си и стихотворението, което й е посветил, говорят за силната им, макар и обречена любов.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър
Защо мъжете заспиват след оргазъм?
"Де е България?" – революционен финал от Миро и Маестрото в зала "Арена София"!
След развода с Брад Пит Анджелина Джоли е придобила 100 млн. долара
Йордан Лечков стана за първи път дядо

Напишете дума/думи за търсене