Приятел на Даяна: Чарлз се бори повече за нея след смъртта й, отколкото приживе

Принцеса Даяна СНИМКА: Ройтерс

Лейди Даяна прекара последното лято от живота си в подчертаване на образа си на хуманитарен посланик. Тя пътува по целия свят, включително Босна и Ангола, за да покаже тежкия живот на хората в тези страни, пише The Sun.

Това е и първото лято, когато принцеса Даяна се движи в компанията на новия си партньор след развода с принц Чарлз.

36-годишната лейди е заснета в обятията на Доди Ал Файед на яхтата му в Средиземно море.

Двамата се срещат по време на ваканция на Даяна и синовете й Хари и Уилям във вила в Южна Франция, собственост на неговия баща Мохамед Ал Файед.

Децата си тръгват оттам, за да се присъединят към годишната семейна почивка на кралското семейство заедно с баща си и баба си кралица Елизабет Втора в Балморал. Тогава Даяна решава да се види отново с Доди.

Двамата обикалят около Сардиния с яхтата на баща му преди заминаването на принцесата за Босна.

След като се връща, лейди Даяна още веднъж се присъединява към компанията на Доди на яхтата и двойката се наслаждава на невероятни мигове, плавайки в района на Гърция.

В края на същия месец двамата отплават на третата си съвместна почивка около Южна Франция.

На 30 август по обяд те се качват на самолета за Париж. Това бе последният полет, който принцеса Даяна предприе преди смъртта си.

При пристигането им са посрещнати от заместник-шефа на охраната на хотел Риц Анри Пол, който загива заедно с тях ден по-късно в трагичната катастрофа.

Петзвездният хотел в Париж също е собственост на бащата на Доди. 

Докато лейди Даяна си почива в хотелската стая, нейният любим посещава бижутерски магазин в компанията на охранители, за да й избере диамантен пръстен.

Двойката планувала да вечеря навън в ресторант със звезда Мишлен. В 19:00 часа те напускат апартамента на Доди, близо до "Шанз-Елизе", но бързо променят намеренията си и решават да вечерят в хотела, тъй като поне 30 папараци ги преследват.

Към 22:00 часа Даяна и Доди се канят да се настанят в ресторанта на хотел Риц, но той става подозрителен и се страхува, че може някои от останалите гости да са фотографи. Ето защо двойката бързо се отправя към стаята си, където принцесата хапва риба със зеленчуци и омлет с гъби и аспержи.

В 00:20 часа двамата напускат хотела през задния вход, за да избегнат папараците. Само 5 минути по-късно в 00:25 часа на 31 август те и Анри Пол катастрофират, като се удрят в тринадесетия стълб в тунел под мост в града.

Двамара мъже загиват на място, докато принцесата е откарана в болница. Тя е обявена за мъртва в 4 часа сутринта.

Първият човек, на който е съобщена трагичната новина, е принц Чарлз. По това време той все още е на почивка с двамата им синове. 

Тогава Чарлз казва първо на кралицата и се опитват да измислят начин да предпазят Уилям и Хари от сполетялото ги нещастие.

12-годишният Хари решава да направи нещо последно за майка си и изявява желание да пътува с баща си до Париж, за да приберат тялото й. Чарлз обаче му отказва, като се надява така да го предпази, и тръгва сам към френската столица.

"Гледната точка на кралицата и принц Чарлз беше, че момчетата са техният основен приоритет", казва журналистът Ричард Кей, приятел на лейди Даяна.

Решението на принц Чарлз да пътува заедно с тялото на бившата му жена води до голям спор с майка му. "Той си бе решил, че ще отиде да прибере тялото й", разказва Ричард. "Това беше изненадващо решение и смел ход. Той беше бивш съпруг, имаше задължение да е там, единствено като баща на общите им деца".

Отначало кралицата дори отказва на сина си да ползва кралския самолет дотам, но впоследствие се съгласява, тъй като той не отстъпва.

"Чарлз се бори повече за Даяна, отколкото когато и да е било през живота й", казва още Кей.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене