Фантазии върху Шекспир и Джойс на сцената на “Сфумато”

След като представихме класическите театрални формати в столицата, да видим какво правят в техния паралел- работилницата “Сфумато”.

Там винаги има авангардни изненади откъм наблюдение и грижи над младите актьори. По принцип афишът им за новия сезон 2019/2020 се попълва с постановки, направили впечатление в малкия сезон. Както са обещали лидерите Маргарита Младенова и Иван Добчев. Новите предложения започват с фантазията на режисьора Боян Крачолов върху текста от “Хамлет”, в който принцът се среща с пътуващите артисти и ги навива да покажат пред краля и двора действието си “Мишеловката”. Така и се казва спектакълът на Крачолов с участието на Божидар Йорданов, Владимир Матеев, Галя Костадинова, Иван Николов, Йордан Ръсин, Симона Здравкова. Премиерата е на 11.9.

Не знам дали в света има човек, който е дочел “Одисей” на Джойс до края. Аз специално стигнах до 698 страница и после подпрях масата с книгата. Но ето, един театрал на име Димитър Марков е помислил за неудобствата на прочита на този океан от думи и предлага сценичната му версия в “Сфумато”. Основният му персонаж се казва Леополд Блум, по професия рекламен агент, и се разкрива в близо двучасовото шоу на Марков. Мястото е Дъблин, времето - 13 септември. Заглавието на шоуто носи загадка - “Одисей и циклопите дъблински”. Няма как, все нещо в това приключение трябва да е тайнствено.

От “Сфумато” съобщават, че спектакълът “Луда трева” по текстове на Радичков и под режисура на Маргарита Младенова е включен в програмата на фестивала “Сцена на кръстопът” в Пловдив и има представление на 17.9. Друга продукция на “Сфумато” - “Раната Филоктет” по текст на Хайнер Мюлер с режисьор Борис Кръстев, ще участва в срещата на млади артисти от Югоизточна Европа, организирана от Националния театър на Северна Гърция в Солун. Балканските акции на нашите театри бяха подценявани в очакване да ни поканят в Единбург и Авиньон, но се оказа, че те са най-полезните перспективи за българските актьори, премного отдалечени от Европа през всичките изминали години.

В “Раната Филоктет” участват Иван Николов, Атанас Петков, Деян Жеков. Легендата за хидрата, която отмъщава на убиеца си Херкулес, е удобна за асоциации с маневрите на политиката като демагогия, популизъм и късна, вече непотребна истина. Музиката е на Каролина Койнова.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Йордан Лечков стана за първи път дядо
Чао на бръчките около очите
Елиф Шафак: Бог е изкусен часовникар. Толкова точен е Неговият ред, че всичко по земята се случва, когато му дойде времето
Когато обичаме и мразим партньора си едновременно
Най-странните фетиши в секса

Напишете дума/думи за търсене