Фантазии върху Шекспир и Джойс на сцената на “Сфумато”
Димитър Стайков | 13 Септември 2019 г. | 28 показвания | 0 коментара

След като представихме класическите театрални формати в столицата, да видим какво правят в техния паралел- работилницата “Сфумато”.

Там винаги има авангардни изненади откъм наблюдение и грижи над младите актьори. По принцип афишът им за новия сезон 2019/2020 се попълва с постановки, направили впечатление в малкия сезон. Както са обещали лидерите Маргарита Младенова и Иван Добчев. Новите предложения започват с фантазията на режисьора Боян Крачолов върху текста от “Хамлет”, в който принцът се среща с пътуващите артисти и ги навива да покажат пред краля и двора действието си “Мишеловката”. Така и се казва спектакълът на Крачолов с участието на Божидар Йорданов, Владимир Матеев, Галя Костадинова, Иван Николов, Йордан Ръсин, Симона Здравкова. Премиерата е на 11.9.

Не знам дали в света има човек, който е дочел “Одисей” на Джойс до края. Аз специално стигнах до 698 страница и после подпрях масата с книгата. Но ето, един театрал на име Димитър Марков е помислил за неудобствата на прочита на този океан от думи и предлага сценичната му версия в “Сфумато”. Основният му персонаж се казва Леополд Блум, по професия рекламен агент, и се разкрива в близо двучасовото шоу на Марков. Мястото е Дъблин, времето - 13 септември. Заглавието на шоуто носи загадка - “Одисей и циклопите дъблински”. Няма как, все нещо в това приключение трябва да е тайнствено.

От “Сфумато” съобщават, че спектакълът “Луда трева” по текстове на Радичков и под режисура на Маргарита Младенова е включен в програмата на фестивала “Сцена на кръстопът” в Пловдив и има представление на 17.9. Друга продукция на “Сфумато” - “Раната Филоктет” по текст на Хайнер Мюлер с режисьор Борис Кръстев, ще участва в срещата на млади артисти от Югоизточна Европа, организирана от Националния театър на Северна Гърция в Солун. Балканските акции на нашите театри бяха подценявани в очакване да ни поканят в Единбург и Авиньон, но се оказа, че те са най-полезните перспективи за българските актьори, премного отдалечени от Европа през всичките изминали години.

В “Раната Филоктет” участват Иван Николов, Атанас Петков, Деян Жеков. Легендата за хидрата, която отмъщава на убиеца си Херкулес, е удобна за асоциации с маневрите на политиката като демагогия, популизъм и късна, вече непотребна истина. Музиката е на Каролина Койнова.

Хороскоп
Овен
Здраве: ★★★★★ Любов: ★★★★
Късмет: ★★★★★★ Работа: ★★
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Станишев: Добра новина и успех. БСП обаче не намирала повод за радост “Европейската комисия ясно и категорично заявява постигнатия от България прогрес по Механизма за сътрудничество и проверка.” Това бе първият коментар на вицепремиерката по правосъдната реформа и министърка на външните работи Екатерина Захариева

Специализираната прокуратура повдигна тази нощ обвинения на независимия кандидат-кмет на Несебър Николай Димитров и още четирима кандидати, всеки момент те ще бъдат транспортирани в София, тъй като им е наложен 72-часов арест, съобщиха източници на "24 часа". Наложена им е и забрана да напускат страната, съобщи адвокат Петър Атанасов

"Булгартрансгаз" взе кредит от 4 банки в евро, обезпечи го с депозити в долари и така печели 2 млн. лв. за 6 месеца “Булгартрансгаз” взе кредит от 200 млн. евро от 4 банки за авансово плащане на консорциумите, които строят “Балкански поток”. Това съобщи за “24 часа” шефът на газовото дружество Владимир Малинов

Тихомир Иванов има сигурна олимпийска квота в скока на ...
"Левски" ударно чисти дълговете си. Целта пред ръкодоството ...
България все още има шанс да се класира на европейското ...
Тасманийският тигър, известен още и като тасманийски вълк, ...
Страхотно меле и масов бой си заформиха фенове по време на ...
Страхотно меле и масов бой си заформиха фенове по време на ...
Английският национал Рахийм Стърлинг ще стане ...
След изключително секретна церемония на остров Майорка, на ...
Неизвестни лица са проникнали в личния телефон на ...
След 20 години брак двойката Бандерас-Грифит се раздели ...
Страхотен расистки скандал разтърси Серия "А". Грозните ...
Херцогинята на Съсекс и съпруга на британския принц Хари – ...
Специалния фаворит да замени Зидан в "Реал" ...
Германия ще проучи предложението на президента на ...
Световно известният режисьор Франсис Форд Копола се ...
Бях готов за медал от световното първенство 18-годишният ...