Кланът Джонсън: игри на живот и смърт, жестоки надпревари и люти сблъсъци

Борис Джонсън

Британският премиер е поредният политик, който застава срещу роднини заради власт

Много английски семейства спорят за Брекзит, но едно особено тежко понася въпроса с излизането на Великобритания от ЕС – това на британския премиер Борис Джонсън. Той е единственият, който продължава да вярва, че това е нещо добро за Великобритания, докато останалите сме против, защото се доверяваме на фактите, казва сестра му Рейчъл. Тя сравнява ожесточените разправии във фамилията, които са имали за Брекзит, с “ниво “Ислямска държава” по интензивност и безсмисленост”.

Когато най-големият брат Борис става министър-председател на Великобритания в края на юли, те решават да спрат да говорят по горещата тема. “Избягваме да обсъждаме този въпрос, особено по време на вечеря, защото не искаме да се караме с премиера”, признава Рейчъл. Най-малкият брат Джо дори приема да се върне като зам.-министър в правителството, което напусна миналия ноември, несъгласен с водената политика от Тереза Мей. Преди няколко дни обаче той отново депозира оставката си и така нанесе един от най-сериозните удари на Борис в особено критичен за него момент. Както много анализатори и политици коментираха, ако

родният брат на

премиера не му

вярва, че защитава

националните

интереси,

защо се очаква всички останали да го правят.

47-годишният Джо Джонсън никога не е крил, че на референдума за Брекзит през 2016 г. е гласувал против и смята, че трябва да има ново допитване до народа по въпроса. Така че няма как да е съгласен с плановете на брат си да изведе на всяка цена Великобритания от ЕС на 31 октомври. Разбира се, той можеше да се сниши, докато политическата буря отмине, и да се оттегли в по-благоприятен за Борис момент. Само че това въобще нямаше да е в стила на клана Джонсън. Според биографа на техния баща Стенли Джонсън и четирите му деца са научени много успешно да се конкурират в това, което правят. По думите на Андрю Гимсън детството им е преминало през викторини на живот и смърт по време на семейните обеди,

ожесточени мачове

по пинг-понг и

надпреварвания

по височина, тегло

и кой е по-рус

Макар да са израснали в непрекъсната конкуренция, те обаче имат фамилна лоялност и винаги са държали на семейството. Което обяснява и защо, когато научава за оставката на Джо, Рейчъл избухва в сълзи и сравнява случилото се с библейската история за Каин и Авел, въпреки че самата тя многократно открито е критикувала Борис и е признавала, че му праща есемеси да спре с безумното си бързане да осъществи Брекзит.

Но вероятно няма как по друг начин да се случват нещата, тъй като

и Борис, и Рейчъл,

и Джо ужасно много

си приличат

Освен това са избрали кариери, изискващи да са под светлината на прожекторите. Нещо, което четвъртият брат Лео много успешно избягва. Всички деца на бившия консервативен евродепутат Стенли Джонсън от 16-годишния му брак с художничката Шарлот Джонсън Уол са завършили престижния университет “Оксфорд”, където всъщност се срещат и родителите им. 

79-годишният бивш евродепутат Стенли Джонсън снима  представянето на най-големия си син Борис като лидер на Консервативната партия. До него са дъщеря му Рейчъл и най-малкият син Джо.   СНИМКИ: РОЙТЕРС
79-годишният бивш евродепутат Стенли Джонсън снима представянето на най-големия си син Борис като лидер на Консервативната партия. До него са дъщеря му Рейчъл и най-малкият син Джо. СНИМКИ: РОЙТЕРС

Първоначално бащата не участва дейно в тяхното възпитание, но това се променя, когато става служител на Европейската комисия и майката често е в болница, за да се лекува от депресия. Твърди се, че по това време те създават помежду си много близки отношения, които повлияват на избора им да бъдат журналисти и политици като баща си.

Любопитно е, че Джо всъщност пръв стига до мечтания от брат му адрес на премиерската резиденция в Лондон.

По-малкият брат е

назначен на Даунинг

стрийт 10 през 2013 г.

за ръководител на отдела за политики на тогавашния премиер Дейвид Камерън. Привлечен е към неговия екип по идея на финансовия министър Джордж Озбърн. Официалният мотив е да се използват стратегическите му умения, за да се повиши популярността на торите, но мнозина подозират, че истинската причина е да се държи Борис Джонсън далеч от лидерския пост на Консервативната партия. По това време той е кмет на Лондон с растящ рейтинг и амбиции в подходящ момент да оспори премиерското място на Камерън. През 2016 г. не успява, но пък реализира мечтата си тази година.

И така за момента слага край на политическата кариера на Джо, който след 9 г. в парламента обяви, че се оттегля и няма повече да се кандидатира за депутат от Консервативната партия, тъй като поставя националния интерес над семейната лоялност. Остава открит въпросът обаче дали няма да се присъедини към друга политическа сила, която отговаря на проевропейските му разбирания, както по-рано стори сестра му Рейчъл. След като напусна торите,

несъгласна с идеите

им за Брекзит,

сестрата стана

член на Либерал-

демократическата партия,

а на последните европейски избори бе кандидат за евродепутат от сформираната набързо от отцепници тори партия “Промени Обединеното кралство”, което отчита като грешка. Даже сравни това си решение с “плъх, който е скочил на потъващ кораб”.

Така че въобще не е изключено в даден момент някои от клана Джонсън отново да се изправят един срещу друг, както се случваше в други изкушени от политиката английски фамилии. Засега само Лео Джонсън успешно се дистанцира от нея. Той има успешна кариера като предприемач в Лондонското сити и води предаване по Би Би Си за иновации. От негови съобщения в социалните мрежи се разбира, че е за оставане на Великобритания в ЕС и е против някои от премиерските съветници на Борис Джонсън.

Един от най-запомнящите се политически сблъсъци между братя във Великобритания се състоя през 2010 г. Тогава за лидерския пост на Лейбъристката партия се състезаваха Ед и Дейвид Милибан. И двамата уверено се бяха изкачвали по йерархичната стълбица в правителство на лейбъристите, бяха достигнали до ниво министър и когато партията им загуби изборите, решиха, че са готови да ѝ вдъхнат нови сили. И колкото и състезанието да изглеждаше цивилизовано, нещата между тях се пропукаха.

Братята Ед и Дейвид Милибанд по времето, когато се изправиха един срещу друг за лидерския пост на Лейбъристката партия.
Братята Ед и Дейвид Милибанд по времето, когато се изправиха един срещу друг за лидерския пост на Лейбъристката партия.
Загубилият

Дейвид напусна

политиката и се

премести да живее

в Ню Йорк,

а спечелилият Ед се задържа само 5 г. на лидерския пост, без да върне лейбъристите във властта.

“В личен план отношенията между двамата братя и техните семейства несъмнено са били наранени. Ед така и не успя да се справи с обвиненията, че е постъпил неправилно, просто е странно да се противопостави и да победи по-големия си брат”, казва пред Би Би Си професорът по политически науки Тим Бейл. Колегата му от университета в Нотингам Стивън Филинг обяснява, че в английската политика винаги е имало роднини, но през последните години на този въпрос почва да се гледа много по-подозрително. Като повратна точка за обществените нагласи той посочва случая “Профумо” през 1963 г. Тогава военният секретар на правителството Джон Профумо е принуден да признае, че е имал

интимни отношения

с танцьорка, която

по същото време е

била любовница и

на съветски

военен аташе

И макар да не се доказва, че националната сигурност е била застрашена от този любовен триъгълник, разразилият се скандал води до падането от власт на консерваторите.

Преди това на никого не му е правило впечатление например, че синът на консервативния премиер Стенли Болдуин – Оливър, става депутат от опозиционната Лейбъристка партия. А когато тя печели изборите през 1929 г. и на бащата се налага да се върне в парламента, даже двамата стоят един срещу друг.

Днес обаче не е така. Влиятелният консервативен депутат и пламенен поддръжник на излизането на Великобритания от ЕС Джейкъб Рийс-Мог понесе много подигравки, когато сестра му се отказа от торите и стана евродепутат от партията “Брекзит” на Найджъл Фараж.

Братът на лидера на лейбъристите Джеръми Корбин – Пиърс, пък бе заснет да празнува с Фараж след референдума за Брекзит през 2016 г., което подкопа тезата на политика, че европейското членство е по-добро за бъдещето на страната.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър
Защо мъжете заспиват след оргазъм?
"Де е България?" – революционен финал от Миро и Маестрото в зала "Арена София"!
След развода с Брад Пит Анджелина Джоли е придобила 100 млн. долара
Йордан Лечков стана за първи път дядо

Напишете дума/думи за търсене