Арестуваха шефа на еквадорска IT компания за огромното изтичане на данни

СНИМКА: Pixabay

Полицията на Еквадор арестува изпълнителния директор на компанията Novaestrat, който е главният заподозрян за най-голямото изтичане на лични данни в историята на тази страна. Според информацията на уеб портала ZDNet, компанията е оставила сървъра Elasticsearch без каквато и да било парола и по този начин всеки е можел да получи достъп до личната информация на еквадорските жители, предава kaldata.com.

Тези данни включват имената, датата на раждане, идентификационните номера, състоянието на банковите сметки и друга информация, включително и за членовете на семейството. В на практика свободен достъп бе открита информацията за около 20 милиона души, докато жителите на Еквадор са около 17 милиона. Това означава, че са засегнати около 3 милиона души от други страни. Интересното, че сред хората, за които бе открита изтекла информация са основателят на WikiLeaks Джулиан Асанж и самият президент на Еквадор. Информационният обем на тези данни е около 18 GB.

Полицията вече започна разследване на произшествието. Според разследващите, Novaestrat е събирала лична информация за жителите на Еквадор по време на изпълнението на някои държавни поръчки и именно тогава компанията е получила достъп до конфиденциалните данни на жителите на Еквадор, както и някои други държави.

Във връзка с инцидента министърът на комуникациите на Еквадор възнамерява да въведе нов закон за защита на личните данни.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене