Инцидент превръща водолаз във велик илюзионист. По време на гмуркане Кристиан Ведой получава химическо отравяне на белите дробове

Вдъхновява се за този експеримент от филма "Убийствен пъзел".

По време на гмуркане Кристиан Ведой получава химическо отравяне на белите дробове заради прах в кислородната му бутилка

Излиза от водни капани на круизни кораби, левитира и прави фокуси срещу луди пари

Най-добрият му рекорд без въздух= е 9 мин и 18 сек

Норвежецът Кристиан Ведой, който се измъкна от воден капан на сцената на "България търси талант" пред очите на милиони зрители и буквално спря дъха им, всъщност прави още няколко трика и с това изкарва луди пари.

Нарича се ескаполог или по точно казано практикува "бягство от реалността".

Първоначално той е бил илюзионист. Това доста му допаднало, тъй като случайно се запознал с ментор, който го научил на най-важните трикове. Междувременно работел като професионален водолаз и едновременно с това се занимавал с латино и бални танци.

През 2011 г. обаче, докато се гмуркал, претърпял инцидент, който след това отключва таланта му да се измъква от водни капани.

Компресорът, който пълни кислородните бутилки, се повредил и влязъл въздух, примесен с прах. Водолазът вдишал от него и

веднага получил белодробна инфекция

Въпреки че колегите му бързо реагират и Кристиан е настанен в болница, животът му дълго време бил в опасност.

Оказва се, че той е получил химическо отравяне на белите дробове, което не му позволявало никога повече да се гмурка.

Имал добра физическа форма, но организмът му отслабнал, а възстановяването траело няколко години. През първите 12 месеца почти винаги оставал без дъх при най-малки натоварвания, а изкачването дори на няколко стъпала му коствали доста усилия.

Въпреки това още през 2012 г. той става международен илюзионист и беглец от водни капани. Оттогава има хиляди изпълнения на живо и над 300 хил. последователи в YouTube.

Той така и не успява да се примири с факта, че вече няма да се гмурка. Затова решава да започне да задържа въздуха си под вода и да се измъква от водни капани.

Те го изправят на ръба на човешките възможности,

но Ведой става все по-добър в новото си занимание и започва да обикаля света. Искал уменията му да бъдат видени от колкото може повече хора. Предлага триковете си на корпоративни събития, круизни кораби, гала фестивали, телевизионни предавания.

Първото му бягство от воден капан е вдъхновено от Хари Худини.

36-годишният норвежец изменя неговия номер, като го прави на сцена без завеса. Кристиан седи в 300-литров резервоар, пълен с вода. Той е с белезници и капакът е заключен с катинари. Успява да се измъкне за 3 минути и 30 секунди пред очите на 5000 души.

Вторият му специален номер е излизането от правоългълен съд, пълен с вода. Отново е завързан с вериги и белезници, но успява да се измъкне за малко над 8 минути. Това е един от най-опасните му експерименти.

Третият, сравнително нов номер, е т.нар. бягство от куб, който Кристиан представи на българската сцена. При него той е заключен на стол с белезници, вериги и катинари. Главата му е в стъклен куб, пълен с вода. Той трябва да се отключи, преди да се удави. Пред зрителите на "България търси талант" 36-годишният мъж успя да се измъкне за 5 минути и 20 секунди.

Личният му рекорд без кислород под вода обаче е 9 минути и 18 секунди.

Всъщност измислянето на този експеримент е вдъхновено от филма "Убийствен пъзел", където един от героите е заключен в подобна кутия и пробива гърлото си с химикалка, за да диша.

За да представи трика пред българската публика, Кристиан се подготвя близо година. Всяка сутрин прави упражнения по половин час за правилно дишане.

Тренировките обаче не са гаранция,

че един експеримент ще премине гладко.

Затова при един от капаните за малко не умира. Спуснал се в замръзнало езеро и трябвало да излезе от една дупка. Отново бил във вериги и катинари, но при падането на дъното калта замъглила изцяло мястото.

Известно време Кристиан не знаел от къде трябва да излезе, защото нищо не виждал и това го забавило. За щастие успял да се измъкне, но признава, че

паниката е била на ръба да го удави

Това обаче не спира ескаполога, а го мотивира още повече да импровизира.

Явява се в различни телевизионни формати и почти винаги стига до полуфинали.

Освен водни капани Кристиан обожава триковете и левитацията.

Чрез този метод успял да стои във въздуха на голяма височина до една кооперация. Експериментът му обаче толкова притеснил минувачите, че те извикали полиция.

Безпорно това не е единственият случай, в който Ведой изумява и едновременно с това плаши хората. Но неговата цел е да популяризира професията си и да привлече повече хора да се занимават с екстремни спортове.

Първият опит на Кристиан да се измъкне от воден капан е пред 5000 души.
Първият опит на Кристиан да се измъкне от воден капан е пред 5000 души.
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене