България ще има собствен щанд на Лайпцигския панаир на книгата

Подкрепа за сключване на споразумение за сътрудничество между Министерството на културата и фондация „Пруско културно наследство”, която управлява всички държавни музеи и галерии на територията на град Берлин, получи министърът на културата Боил Банов от сенатора по културните и европейските въпроси на провинцията д-р Клаус Ледерер. Двамата се срещнаха в рамките на работното посещение на министъра на културата в Германия. Във фондацията участват представители на всички 16 федерални провинции, с които могат да се провеждат допълнителни разговори за размяна на изложби и колекции, представящи богатото наследство на двете страни. По време на срещата беше обсъдена взаимната полза от размяната на събития и опит във всички сфери на изкуството, културата, медиите и законодателството. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на културата.

Други конкретни проекти, по които Българският културен институт в Берлин търси подкрепа за реализация, са: изграждането на инсталацията „Българските букви” на брега на река Шпрее и провеждане на конкурс за млади пианисти, които изпълняват български композитори, са предвидени да бъдат реализирани следващата година.

Министър Боил Банов и българската делегация посетиха и централата на европейската организация „Традуки“, където проведоха разговор с Антие Контиус, ръководител мрежата за преводи и изп. дир. на фондация „Самуел Фишер“. По време на срещата бяха изтъкнати предимствата за авторите и книгоиздателите от включването на България като пълноправен член на организацията, което предстои да бъде одобрено от Народното събрание. Едно от предложенията на министър Банов, което беше прието от домакините, е следващото заседание на Управителния съвет на организацията да е в София през ноември следващата година. Уточнено беше и през март 2020 г. България да участва със свой щанд на Лайпцигския панаир на книгата.

От сътрудничеството в областта на преводите ще спечелят и сценичните изкуства, които ще разширят възможностите за поставяне на произведения от чужди автори, подчерта министърът.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Кои мъже имат успех сред жените според Камасутра
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници
3 причини, поради които умните жени предлагат да платят сметката

Напишете дума/думи за търсене