Първото електрическо порше се зарежда за 5 минути за 100 км пробег

ървият електромобил на Porsche - Taycan, бе показан на салона във Франкфурт. Спортният седан разбуди духовете по целия свят и хвърли ръкавицата на шефа на Tesla Илън Мъск, който не пропусна да се заяде с германците, че ще предлагат две версии на екомодела с означенията Turbo и Turbo S, все едно, че електрическият мотор разполага с турбо.

Броени дни след премиерата американците се опитват да засенчат качествата на първото електрическо порше, въртейки обиколко за скорост по една от най-друдните и престижни писти в света - “Нюрбургринг”.

Tesla Model S подобри постижението за най-бърза обиколка за сериен електромобил, което вече принадлежеше на Porsche Taycan, с близо 20 секунди по-добро време от германската кола. Постижението обаче е неофициално, тъй като е измерено на ръка, а не от специална апаратура.

В Германия Porsche Taycan Turbo S започва от 185 456 евро, а модификацията Turbo струва 152 136 евро. За версията Turbo производителите дават до 450 км пробег с едно зареждане, а по-мощната Turbo S - 412 км. От Tesla пък обещават 555 км пробег за най-мощната P100D на Model S.

“Taycan свързва нашето наследство с бъдещето. Той предава историята на успеха на нашата марка - марка, която очарова и вълнува хората по целия свят повече от 70 години. Този ден бележи началото на нова ера”, горд е Оливър Блум, председател на Изпълнителния съвет на Porsche.

Porsche Taycan Turbo S и Taycan Turbo са само началото на електрическите версии на германската марка. През следващата година на пазара ще бъде пуснат и моделът Taycan Cross Turismo. До 2022 г. Porsche

ще инвестира

повече

от 6 милиарда

евро в

електромобилност

Porsche Taycan се предлага в две версии на мощността - 680 к.с. (Taycan Turbo) и 760 електрически коня! (Turbo S). И е с чудовищен въртящ момент от 1050 Нм. Новият модел разчита на два електромотора, по един за всяка ос, които осигуряват задвижване на 4-те колела. По-слабият модел ускорява от 0 до 100 км/ч за 3,2 секунди, а по-мощният за едва 2,8 сек. Максималната скорост и в двата варианта е 260 км/ч.

Taycan разчита на пакет литиевойонни батерии с капацитет 93,4 квтч. Електрическата система работи на 800 волта, като батериите могат да се зареждат от 11-киловатови станции на променлив ток и терминали с постоянен ток до 270 квт. 80% от батерията може да се напълни за малко над 22 минути, а 5 минути зареждане осигуряват до 100 км пробег.

Двустепенната трансмисия, инсталирана на задната ос, е гениална иновация, разработена от Porsche. Първата предавка дава на Taycan още по-голямо ускорение от покой, докато втората е с дълго предавателно съотношение и гарантира висока ефективност и също толкова високи запаси на мощност при много високи скорости.

Нова е системата Porsche 4D Chassis Control, която управлява пневматичното окачване. Еелектрическият автомобил е оборудван със специална система Porsche 4D Chassis Control, при която данните от датчиците на пневматичното окачване с 3 камери и от системата за контрол на векторната тяга се обработват в реално време. Има 5 режима на движение - Range, Normal, Sport, Sport Plus и Individual.

Блокът батерии е разположен в пода, като осигурява нисък център на тежестта и стабилност при всякакви скорости. Опционално се предлага

и система за

завиващи задни

колела, както и

адаптивно окачване

и пакет за активна аеродинамичност. Колата може да се поръча и с масивни карбоно-керамични спирачки, но до 90% от спирането е чрез електромоторите, което позволява и рекупериране на електрическа енергия.

В салона има цели 5 дисплея, като най-голям е този на дигиталното инструментално табло. Два други са разположени на централната конзола - горен за мултимедията и под него за контрол на някои функции, а още по един е на разположение за двамата пътници отзад.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър
Защо мъжете заспиват след оргазъм?
"Де е България?" – революционен финал от Миро и Маестрото в зала "Арена София"!
След развода с Брад Пит Анджелина Джоли е придобила 100 млн. долара
Йордан Лечков стана за първи път дядо

Напишете дума/думи за търсене