Род Стюарт за втори път побеждава рака

Род Сюарт излиза от Бъкингамския дворец заедно със съпругата си Пени и синовете Алистър и Ейдън, след като е получил рицарско звание от принц Уилям.  СНИМКИ: РОЙТЕРС

74-годишният музикант се страхувал, че ще изгуби гласа и косата си

Британската рокзвезда Род Стюарт шокира преди дни почитателите си с признание, че ракът за втори път се е върнал в неговото тяло. 74-годишният музикант разкри, че през последните 3 години се е борил с онкологично заболяване на простатата и е успял да се излекува.

“Никой не го знае, но мисля, че е време да кажа на всички - чист съм вече, просто защото го хванах рано”, казва изненадващо Стюарт по преме на благотворителна вечер за набиране на средства за лечение на рак на простата. Докато прави това признание, ръка на рамото му сложи друга музикална легенда – Рони Ууд. Китаристът на “Ролинг Стоунс” и бивш колега на Стюарт от “Фейсис” обяви миналата година, че е успял да пребори рак на белия дроб.

Някой там горе

ни харесва, Род,

шеговито подхвърли

Рони Ууд

Според Стюарт обаче освен грижите на “добрия Господ” решаващо за спасяването му се оказва, че и двата пъти коварната болест е открита на ранен етап. Затова той призова хората просто да ходят редовно на преглед.

През 2000 г. лекарите за първи път му откриват рак на щитовидната жлеза. Отстраняват го оперативно, но следва дълго и мъчително възстановяване. “Не беше рак на гласните струни, но беше много страшно. Трябваше да минат 9 месеца, докато мускулите се възстановят, след което отново трябваше да се уча как да пея”, казва в интервю Род Стюарт. В биографичната си книга, която излезе през 2012 г., той също разказва за своите страхове около болестта и как тя го е уязвила до степен, която никога преди не е достигал.

“Единственото

положително бе,

че не се налагаше

химиотерапия,

което означаваше, че нямаше риск да изгубя косата си. И нека бъдем честни, ако степенуваме това, което е най-опасно за моята кариера, да нямам коса идва на второ място, след това да загубя гласа си”, споделя музикантът.

Отнема му цяло десетилетие да се съвземе и отново да започне да пише музика. Вдъхновява го старият му приятел Джим Кригън. Един ден той пристига на гости с китара и му заявява, че е време да престане да мързелува. Още същата вечер двамата композират песен, която слага началото на нов албум. “Време” се появява на музикалния пазар в началото на 2013 г. и буквално изстрелва Род Стюарт на върха на британските класации, което не се е случвало цели 34 г. 

Роклегендата се раздава на сцената.
Роклегендата се раздава на сцената.

Повечето от песните в албума са посветени на жените в живота му, които не са никак малко. В три от парчетата той възпява своята любов към сегашната си съпруга Пени Ланкастър. Впечатляващата 48-годишна английска манекенка се омъжва за него през 2007 г. и му ражда двама сина. Стюарт

има общо 8 деца

от пет жени, като

само с три е бил

в официален брак

Най-голямото е родено през 1963 г., а най-малкото - през 2011 г. Преди време се пошегува, че спира да прави наследници, защото, ако продължи, ще трябва да изнася концерти до 90 години, за да ги отгледа. А това с напредване на възрастта не е никак лесна работа.

За да може да пее и танцува в продължение на два часа по време на концерт, както феновете му са свикнали да го виждат, той трябва да тренира яко през останалото време. Преди за него това не е никакъв проблем, защото от малък обича спорта. Още в училище става капитан на футболния отбор и на 15 г. прекъсва образованието си. Баща му, който е водопроводчик, го насърчава професионално да се занимава с футбол. Послушва го и опитва, но не се получава и се насочва към музиката.

“Животът на музиканта е по-лесен, защото мога да се напивам и да правя музика, което не става, ако играеш футбол. Всъщност

да пея и да

играя футбол са

единствените неща,

които умея”,

признава Род Стюарт. Той е известен футболен запалянко. Даже през последните три години, в които отново тайно се лекува от рак, пак често е засичан на трибуните да подкрепя любимия си отбор “Селтик” заедно със своя син Алистър. Твърди се, че едно от най-известните му парчета “Ти си в сърцето ми” е посветено точно на шотландския тим.

През 70-те години Род запалва по тази си страст и Елтън Джон. По това време двамата са съседи в Лондон и стават добри приятели. “Независимо дали ставаше дума за пиене или за кокаин, аз винаги падах първи под масата”, спомня си Стюарт. След поредния запой веднъж към 6 ч той си тръгва, защото се чувства като премазан от няколко влака, но четири часа по-късно

Елтън Джон звъни на

вратата му “румен и

засмян”, за да му

напомни, че трябва

да ходят на мач

Футболът присъства и на много от концертите на Стюарт, тъй като традиционно изпраща топки в публиката. Той е толкова добър в този номер, че преди години организаторите на концерт в Лас Вегас го предупредиха да не рита толкова високо. “Бях започнал даже да целя балкона на третия етаж и хората умираха от кеф, но управата на залата ме помоли да се целя само в първите редове, тъй като феновете се протягат да хванат топките и някой може да падне долу”, разказва 74-годишният музикант. 

Музикантът не пропуска изявите на любимия отбор „Селтик” и по времето, когато се лекува от рак.
Музикантът не пропуска изявите на любимия отбор „Селтик” и по времето, когато се лекува от рак.

След дни той отново ще пее пред американска публика, а по-късно започва турне във Великобритания. Последният му албум “Кърваво червени рози” излезе през септември миналата година и отново оглави класациите в Обединеното кралство. Сега той иска да го представи на живо на феновете си, след като през юли лекарите му казват, че е в ремисия от болестта, а също и да използва своята популярност да накара повече хора да се проверят дали не са болни от рак. Признава, че

съпругата му Пени го

е убедила да “излезе

от килера” и да

говори по въпроса

И преди да се сблъска с ужасната диагноза, той често е подпомагал различни каузи. През 2016 г. бе удостоен с рицарско звание за своя принос към музиката и благотворителността. На церемонията в Бъкингамския дворец, извършена от принц Уилям, музикантът се появи с карирани панталони, които да напомнят за шотландския му произход. “Бих искал родителите ми да бяха тук днес, за да видят това. Но съм сигурен, че ме гледат отгоре”, сподели тогава той, след като получи титлата “сър”.

Род е петото дете на англичанката Елси Гилбарт и шотландеца Робърт Стюарт. Когато бащата се пенсионира от строителния бизнес, купува магазин за вестници и семейството живее над него. Макар да не са богати, Род описва детството си като фантастично щастливо. Влечението към футбола дължи на баща си, а към музиката на майка си, която му пуска записи на Ал Джолсън. След като не успява с топката,

работи като

разносвач на

вестници, а

след това пише

надгробни надписи

към погребално бюро. Започва да се занимава с музика през 1962 г. като изпълнител на хармоника в различни банди, но бива забелязан след повече от 10 г. като част от “Фейсис”. Групата обаче се разпада през 1975 г. и той подхваща солова кариера, която го прави един от най-продаваните музикални творци на всички времена.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Бон Джоуви отбелязва 40 г. на сцената с документален филм и нов албум (Видео)
Мъж откри китара на „Бийтълс” на тавана на възрастните си родители
Анатомия на женския оргазъм
Фабинг - новата дигитална зависимост

Напишете дума/думи за търсене