Откриха доказателства за използването на слуги и роби през бронзовата епоха

СНИМКА: nature.com

Учени в Германия попаднаха на археологически доказателства за социално неравенство, включително за възможно използване на слуги и роби, във ферми през бронзовата епоха, съобщи ЮПИ.

Доказателствата са открити на погребални обекти във ферми в Южна Германия. "Преди 4000 години в Южна Германия представители на няколко поколения в семейства с висок обществен ранг са били погребани в гробища във фермите им, като телата на мъже били положени до тези на съпруги, синове, деца, които са умрели млади, и бедни помощници, които нямат роднинска връзка с тях", отбелязват авторите на изследването, предава БТА.

Учените знаеха, че социалното неравенство се е появило в началото на бронзовата епоха. За това свидетелстват открити по-рано гробове. Новите находки обаче разкриват по-особена форма на неравенство, свързано с една-единствена ферма. По време на разкопки специалистите се натъкнали на някои особености на общностите през бронзовата епоха. Било констатирано, че липсват тленни останки на дъщери и че жени са израсли далеч от долината на река Лех, където са погребани. Учените използвали археологически и генетичен анализ, за да докажат, че жени са напуснали фермата, когато били възрастни, и че майките, чиито тленни останки са намерени там, произхождат от друго място.

"Археогенетиката ни предоставя съвсем ново виждане за миналото - заяви експертът Йоханес Краузе от института "Макс Планк" за история на човечеството. - Доскоро не мислехме, че е възможно да се изследват свързаните с брака правила, социалните структури и социалното неравенство в праисторически времена."

Учените смятат, че жени, които са отишли другаде, за да се омъжат и да отгледат потомство в отдалечени селища, вероятно са допринесли за обмена на информация и културни практики между отделните общности през бронзовата епоха.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Сайънс".

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене