Кристина Шишкова, която от 12 г. работи в Париж, с първа изложба в София

Снимка от парижкото ателие на Кристина Шишкова

Кристина Шишкова, която от дванадесет години живее и работи във Франция, показва първа си самостоятелна изложба “Среща с пейзажа” пред софийската публика. Авторката представя в столичната галерия “Средец” на Министерството на културата живописни платна, създадени през последните три години, като основен акцент в експозицията са творби, рисувани през последните месеци. Преди време Вежди Рашидов - тогава министър на културата, виждайки картини на Шишкова, казва: “Запомнете това име!”.

За Кристина Шишкова изкуството няма граници. Творчеството ѝ гради мостове между древност и съвремие, черпейки вдъхновение от природата. Обект на интерпретация са скални масиви, минерали, ерозирали повърхности, природните стихии, чиято разрушителна сила ражда нови образувания и форми. Създава пейзажи, в които обекти от натурата се превръщат в носители на нова вещественост.

Кристина Шишкова се изразява посредством чистите пластични средства - цвят, форма, линия, фактура. Цветът се превръща в основен изразител на творческата концепция - става едновременно форма и сюжет, тема, която се развива и трансформира извън всякакъв психологически или друг анализ. Художничката се отказва от посредничеството на външния свят, на материалните предмети, за да отправи своите послания към зрителя. Стигат ѝ чистите живописни средства, с които оптичните усещания намират своето крайно съответствие в емоционалната експресивност. Живописта на Шишкова е едновременно хармония и сблъсък от цветове и усещане за вечната връзка между човека и природата. В пейзажите й се долавя непосредствената искреност при предаването на състояния, породени от динамично променящата се природа, пораждаща различна автономна среда с богатството и силата в нейното претворяване и интензивността на колоритните съчетания.

Кристина Шишкова използва разнообразни изразни средства, за да реализира идеите си - работи чрез наслагване на фини или по-плътни слоеве материя, пясък, маслени бои и това е съзнателно търсен елемент в живописната ѝ техника. Както тя споделя: “В този процес на работа се появяват реакции, ефекти, които не са контролирани, и именно в тези моменти се случва срещата между това, което търся като автор, и това, което се появява вследствие на реакцията на даден материал. Моето удоволствие идва от това да разреша случването на тези непредвидени реакции в процеса на работа, да приема или преработя дадени ефекти, породени от естеството на използвания материал. Използвам ги, за да подсиля визуалното напрежение, което искам да създам в творбата.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници
3 причини, поради които умните жени предлагат да платят сметката
Извратената истина за това защо жените казват „да“ на секса, когато имат предвид „не“
Селин Дион проговори за болестта си след завръщането си в шоубизнеса

Напишете дума/думи за търсене