Колекция платна на Никола Танев, събирана 40 г., на “Оборище” 5

Галеристката Деница Гергова поздравява колекционера Красимир Дачев. Вляво е известната изкуствоведка Бисера Йосифова.
СНИМКИ: АРХИВ НА ГАЛЕРИЯТА

Тя е на бизнесмена Красимир Дачев, включва живопис и акварели

Избрани произведения на българския живописец Никола Танев са представени в зала и галерия “Оборище 5”.

Творбите се показват за първи път пред публика и са част от колекцията на мецената Красимир Дачев.

Картините са маслена живопис, акварел, рисунка и обхващат основните периоди от творчеството на Никола Танев, живял и работил от 1890 до 1962 г.

Художникът е завършил Парижката академия за декоративни изкуства, учил при проф. Пол Реноар и проф. Манжан, повлиян от Клод Моне, Танев е европейски тип творец не само като стилистика, но и като подбор на теми и сюжети. Забележителен представител на българското национално наследство в европейската живопис.

Колекционерът и бизнесмен Красимир Дачев за първи път споделя с публика любимата си селекция от събирани в продължение на 40 години произведения. Дачев се стреми да промени представата за български колекционер с този избор на творби, който носи известен идеализъм.

Интересът към произведения на Никола Танев е

провокиран от

силната му

привързаност към

забележителните

хора от родния му

Свищов

Дачев познава, изучава и показва историята и личностите на родния си град. 

Към края на 70-те години на миналия век Красимир Дачев посещава видния колекционер Никола Гъбенски, един от основните дарители на Национален дарителски фонд “13 века България”, чиято сбирка от произведения има постоянна експозиция.

Фигуративните сюжети, “очовечени” пейзажи, пасторални сцени, вдъхновени от селския бит и градската провинция, нрави и обичаи, допадат на визионерските представи, които има младият, все още неосъзнат колекционер.

Дачев цени и харесва изкуството на своя съгражданин, както и самата бохемска натура на този забележителен художник - той му импонира като личност, привлича го неговата творческа потентност и мъжка виталност.

Красимир Дачев споделя: “Аз съм градско момче и тъкмо за това ми харесва селското, дава ми спокойствие. Без подготовка бях, а и досега съм, без респект към имена - независимо дали са в обращение и са известни и котирани на пазара на изкуството, или напълно непознати - за мен няма значение...” Част от картините са събрани в каталог. Изложбата е отворена за посещение от до 3.11. от вторник до неделя в зала и галерия “Оборище 5”.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Кои мъже имат успех сред жените според Камасутра
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници
3 причини, поради които умните жени предлагат да платят сметката

Напишете дума/думи за търсене