С монолог на "Фигаро" и благороден жест Михаил Петров празнува на сцената на Народния театър

Михаил Петров с грамотата от Министерството на културата

Министерството на културата го награди за принос към културата и театъра

"На моята възраст знам, че на човек не му е нужно много. Имам толкова вратовръзки, че даже ще ми останат. Цветят са красиви, но увяхват. Затова помолих приятелите си да не ми подаряват цветя и подаръци тази вечер, а да помогнем на една млада и талантлива актриса - Вероника Янакиева да има спортна количка (тя се придвижва в инвалидна количка - б.а.)". Това каза актьорът Михаил Петров тази вечер в края на спектакъла "Един безумен ден", чийто режисьор е. Той навърши 70 години преди дни, а сега го отбеляза и на сцената на Народния театър, както той обича - с пълна зала, невероятна постановка и нестихващи аплодисменти.

"Дами и господа, завиждам ви за това, което ще видите тази вечер!", каза секунди преди началото на "Един безумен ден" младият актьор Димитър Живков, който играе  ролята на Фигаро. И имаше защо. Освен, че режисира представлението, Петров се включи в спектакъла и по още един специален начин - като изпълни финалния монолог на "Фигаро" 35 години, след е играл в представлението. 

Във финалния монолог на "Фигаро"
Във финалния монолог на "Фигаро"
 

От Министерството на културата му поднесоха почетна награда за принос към българската култура и театър, а директорът на Народния театър - Мариус Донкин, му бе изпратил поздравително писмо и цветя. От Народния театър имаше и още един специален жест - 15-минутно документално видео, в което бяха събрани 47-те сезона на Михаил Петров там - спомени, роли, разговори с колеги, нестихващи аплодисменти и падаща завеса. Но само до следващия спектакъл. Защото този месец Петров има 5 представления в храма на Мелпомена. Следващата му поява на сцената на Народния театър е на 24 октомври в "Аз плащам". 

Поклон с актьорите от "Един безумен ден"
Поклон с актьорите от "Един безумен ден"
 
 
 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене