В леглото с Мерилин Монро (Видео)

СНИМКИ: Инстаграм/christiesinc

„Беше изключително интимна обстановка. Бяхме само аз, камерата и Мерилин“

В една мрачна ноемврийска нощ през 1961 г. 27-годишният канадски фотограф Дъглас Къркланд нервно чака Мерилин Монро в студио в Холивуд, което той е наел специално за фотосесията им. Младият Къркланд вече си е изградил име на „фотограф на звездите“ – снимал е известни холивудски знаменитости като Елизабет Тейлър и Марлене Дитрих. Този път му е заръчано да улови „горещ“ кадър на Монро за юбилейната корица на известно списание.

През 1961 г. 35-годишната Монро е в пика на кариерата си. Участвала е в холивудски блокбъстъри като „Някой го предпочитат горещо“, „Господата предпочитат блондинки“, „Автобусната спирка“, „Проклетите седем години“ и „Непригодните“. Браковете ѝ с Джо Димаджо и Артър Милър обаче търпят провал, съобщават от аукционната къща „Кристис“.

Вечерта, която Монро и Къркланд прекарват, е интимна, сексуално заредена и „необикновена“, спомня си фотографът. Химията между двамата ражда едни от най-известните снимки на иконата на миналия век Мерилин Монро.

Репутацията на Къркланд се затвърждава още повече след фотосесията. Впоследствие той снима звезди като Одри Хепбърн и Бриджит Бардо. За жалост Монро умира по-малко от година след създаването на снимките.

Дни преди фотосесията да се състои, Къркланд е притеснен. „Най-голямата трудност пред млад фотограф като мен беше да кажа на Мерилин как точно искам да я снимам“, спомня си фотографът, който днес е на 85 години.

Оказва се, че притесненията му са излишни. Монро го уверява, че единственото, което им е нужно, за да се случи магията, е легло, копринени чаршафи, няколко плочи на Франк Синатра и достатъчно количество скъпо шампанско. „Тя разбираше идеите ми и успя да ги изкаже по-добре, отколкото аз самият можех“, казва Къркланд.

Неспокойствието на Къркланд обаче се завръща – Монро закъснява с два часа за фотосесията. „Тя винаги идва“, уверява го пиар агентът на Мерилин, докато фотографът крачи нервно и не спира да проверява визьора на фотоапарата си.

Най-после звездата влиза с „прилив на ефирна красота“, описва Къркланд. Веднага ѝ налива от изстуденото шампанско и пуска плоча на Синатра, а Мерилин се насочва към съблекалнята.

На първия кадър Мерилин носи рокля, в която очевидно се чувства неудобно. Връща се в съблекалнята, сваля дрехите си и без да предупреди се шмугва в неоправеното легло, като съблазнително увива тялото си в бялата копринена завивка.

„Това, разбира се, беше доста вълнуващо за млад мъж като мен“, споделя Къркланд. „Искам да кажа, ето ме тук с Мерилин Монро пред мен. Тя беше на една ръка разстояние, въртеше се и се обръщаше под онзи чаршаф, който беше полупрозрачен“, добавя още той.

Къркланд заснема Мерилин, докато тя флиртува с камерата. Нощта продължава неочаквано, когато Мерилин пожелава да остане сама с фотографа. „Беше изключително интимна обстановка. Бяхме само аз, камерата и Мерилин“, спомня си той.

Незабравимата среща на четири очи остава силно впечатление у Къркланд. „Мерилин Монро, с която бях в онази нощ на фотосесията несъмнено ме плени“, казва фотографът.

Оказва се обаче никога не е имало една Мерилин. „Тя беше като слънчевото момиче, което живее зад съседната врата, когато за пръв път се срещнахме. После се появи „истинската“ Мерилин в нощта на фотосесията: секси красавицата, в която всеки мъж беше влюбен. И накрая се появи унилата, тъжна жена, с която преглеждахме снимките седмица по-късно. Никога не бях с един и същи човек два пъти“, припомня си Къркланд.

Снимките на Къркланд от онази паметна нощ са едни от последните професионални снимки на Мерилин. „От бурните чувства, които преживяхме в онази нощ, се родиха снимките. И двамата бяхме на ръба. В крайна сметка цялата енергия преля в обектива. Това е, което виждам и помня, когато гледам тези снимки“, споделя Къркланд.

Снимките и фотоапаратът на Къркланд ще бъдат продадени на търг на 29 октомври 2019 г., организиран от „Кристис“. Очаква се стойността им да стигне между 200 и 300 хиляди долара.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене