Екип от Япония пристига за Теодор Ушев и неговия киноконцерт по Вивалди

Кадър от филма “Физика на тъгата”, който ще има премиера у нас по времето на “Киномания”.

“Киномания” представя вечер на българския аниматор, наречена “Нарисувай ми тъга”

Четири експериментални анимации, вдъхновени от “Четирите годишни времена” на Антонио Вивалди, ще съчетаят звук и картина в едно на 17 ноември в зала 1 на НДК, когато фестивалът “Киномания” представя вечерта на Теодор Ушев “Нарисувай ми тъга”.

Българският аниматор е един от авторите - всички те световноизвестни, на анимациите към музикалните картини “Пролет”, “Лято”, “Есен” и “Зима”. Филмът на Ушев е към “Зима”. Останалите художници са Прит и Олга Парн (Естония), Арсуши Вада (Япония) и Анна Буданова (Русия).

За анимационния киноконцерт в София пристига технически екип от 5-има души от Университета по изкуства в Токио. Специалистите ще предоставят специален софтуер и ще се грижат за синхронизацията между ритъма на картината и живата музика, която се изпълнява.

Киноконцертът, чийто продуцент е Университетът по изкуства в Токио, ще бъде представен за първи път в България, след като вече е показван в Япония, Португалия, Естония, Канада, Испания и Франция. Музикалното изпълнение е на “Quarto ансамбъл” със солист Иван Пенчев - цигулка, които ще свирят, докато зрителите наблюдават анимациите.

Във втората част на събитието “Нарисувай ми тъга” ще бъде излъчена премиерата на филма на Ушев “Физика на тъгата” по романа на Георги Господинов и с гласовете на Доналд и Росиф Съдърланд. Това ще е единствената прожекция на филма у нас.

По време на северноамериканското си турне през септември и октомври 27-минутната анимация беше представена на различни кинофоруми в САЩ и Канада. В Щатите филмът вече гостува по покана на холивудските студиа Disney, Pixar, Dream Works, Sky Dance и др. До момента последният филм на Теодор Ушев е отличен с пет международни награди, сред които специалното отличие на Международния филмов фестивал в Торонто и приза за най-добър късометражен филм на Фестивала на Новото кино в Монреал. Последната новина около Ушев бе, че “Физика на тъгата” е канадското предложение за най-авторитетните филмови награди в света “Оскар”.  


ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Подкаст: Нели Хаджийска: Благодарна съм на "старата" Нели, без нея нямаше да стигна до тук
Кои мъже имат успех сред жените според Камасутра
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници

Напишете дума/думи за търсене