Разчетоха Вавилонски кулинарни рецепти на 4000 години
24 часа онлайн | 10 Ноември 2019 г. | 44 показвания | 0 коментара

Екип от международни учени, запознати с кулинарната история, хранителната химия и клинописните изследвания, пресъздадоха ястия от най-старите известни рецепти в света, предаде БГНЕС.

Инструкциите за агнешка яхния приличат повече на списък на съставките, отколкото на рецепта: „Месото се използва прясно. Варите вода. Добавяте финозърнеста сол, сушени ечемични питки, лук, персийски шалот и мляко. Смачквате и добавяте праз и чесън. ”Но е невъзможно готвачът да разкрие липсващите парчета. Писателят на тази рецепта е мъртъв от около 4000 години”, казват изследователите, съобщава Би Би Си.

Екип от международни учени, запознати с кулинарната история, хранителната химия и клинопис (вавилонската система за писане, разработена за първи път от древните шумери от Месопотамия), работи за пресъздаването на това ястие и три други от най-старите известни рецепти в света. Един вид кулинарна археология, която използва таблети от Вавилонската колекция на университета в Йейл, за да придобие по-задълбочено разбиране на тази култура чрез кулинарията.

„Това е като опит да реконструирам песен; една единствена бележка може да направи всичко различно.“, каза Гойко Барамович, посочвайки таблетите с размер на меки корици под стъкло в Природонаучния музей на Йейл Пийбоди. Той е експерт по асириология на университета в Харвард и организира екип, който има за задача да върне рецептите към живот.

Три от таблетите на Йейл датират от около 1730 г. пр. н.е., а четвъртият е от около 1000 години по-късно. Всички таблети са от Месопотамския регион, който включва Вавилон и Асирия - това, което днес са регионите на Ирак на юг от Багдад и на север от Багдад, включително части от Сирия и Турция. От по-старите три таблета най-интересно е изброяването на съставки, което възлиза на 25 рецепти за яхнии и бульон; другите две, съдържащи допълнителни 10 плюс рецепти, описват по-задълбочено инструкции за готвене и предложения за представяне.

Предизвикателството беше да се отделят слоевете на историята, като се запази автентичността на съвременните съставки.

"Те не са много информативни рецепти - може би дълги четири реда - така че правите много предположения", казва Пия Соренсен, химик от Харвардския университет по храните, който е работил кулинар Патриша Джурадо Гонзалес по усъвършенстването и уточняването на пропорции на съставките, използвайки научен подход.

„Всички хранителни материали са еднакви днес и преди 4000 години: парче месо си остава парче месо. От физическа гледна точка процесът е същият. Има наука, която е същата днес, както преди 4000 години“, казва Джурадо Гонзалес.

Учените кулинари използват това, което знаят за човешките вкусове, основи за приготвяне, които драстично се променят с течение на времето и това, което те предположиха, може да са правилните пропорции на съставките, за да излязат с най-доброто си предположение за доближаване до автентичните древни рецепти.

„Това е идея, която може да се ръководи от това, което работи и днес - ако е твърде течно, ще стане супа. Като разгледаме материалните параметри, можем да увеличим представата си за това какво е - в повечето случаи яхния.”, каза Соренсен.

Това, което изследователите разкриха, отчасти показва, че това е еволюцията на агнешката яхния, която все още е разпространена в Ирак, и върви ръка за ръка с поглед назад във времето към „високата кухня на Месопотамия“, която подчертава изискаността на 4000 – годишната рецепта на стари готвачи, каза Агнет Ласен, асоцииран уредник на вавилонската колекция на университета в Йейл.

Хороскоп
Овен
Здраве: ★★ Любов: ★★★
Късмет: ★★★★★ Работа: ★★★★
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Историята за съперничеството между два автомобилни производителя в "Пълно ускорение" събра най-много публика в салоните, сочат обобщените данни от киносалоните след миналия уикенд. Разказът за сътворяването на "Форд GT40" за автомобилно състезание през юни 1966 година е гледан от 10 504 зрители и има 111 842 лева приходи от билетите им за първите

Продължава проверката, назначена от здравния министър Кирил Ананиев, след смъртта на 3-годишното дете в София. „Детето престоя повече от два часа от момента, в който влезе за преглед, до момента, в който беше хоспитализирано в Педиатрията”, разказа пред bTV Ясен Ничев, който е свидетел на случилото се

l На входа на града с една от най-високите безработици - върху бившия циментов комбинат, е трябвало да се изгради ново производство за кабели за автомобилната индустрия l Чуждият инвеститор има намерение да направи почтен търг и да избере най-добрия строител, но българинът Филип Пашов купува тайно площадката, за да осуети и спечели състезанието

Вечерна синя кадифена рокля, носена от принцеса Даяна, ...
Сагата около развода на аржентинската футболна легенда ...
Никол Шерцингер бе хваната да купонясва с новото си гадже ...
В понеделник администрацията на президента Тръмп издаде ...
Носителят на наградата „Оскар” Никълъс Кейдж най-вероятно ...
"Роди ни се Малък Джентълмен! Да ни е жив и здрав и да ...
Еден Азар е доста мързелив, но в същото време е способен на ...
Кристиано Роналдо подобри личния си рекорд по голове за ...
"Време е за зареждане на силите. Едно препускане през ...
Най-сексапилната фенка на "Барселона" е Елба Пресколи, ...
Фолкпевицата Лияна шашна близки и непознати със супер ...
Първият в Китай детектив за изгубени домашни любимци ползва ...
Григор Димитров си почива пълноценно след края на сезона. ...
Какво трябва да знаем при избор на килим за детска ...
Въпреки че е близка съседка на Земята, около планетата ...
Футболистът на "Челси" Рубен Лофтъс-Чийк нагази в модата. ...