Волейболната легенда Любо Ганев: Искат да ме махнат
24 часа | 14 Ноември 2019 г. | 142 показвания | 0 коментара

Само за миналата година донесох 1,6 млн. лв. на федерацията

Никога не съм се крил
Не желая нов другарски съд

Любимецът на волейболните фенове Любо Ганев попадна под приятелски огън. Бившият национал от доста години е вицепрезидент на българската федерация, но изпадна в немилост. Според слуховете 54-годишният деятел е причината за свикване на общо събрание на федерацията, а целта е да бъде отстранен като член на Управителния съвет.
Специално за читателите на "България Днес" Любо Ганев откровено разкри какво се случва зад кулисите на родния волейбол и защо той е неудобен.

- Г-н Ганев, вие сте едно от лицата на българския волейбол. Защо се оказахте неудобен?
- Винаги съм изпълнявал своите задачи. От октомври миналата година никой не ми възлага нищо. Чувам от приятели, познати и хора от клубовете как се гласи моето отстраняване. Искат да ме махат от Управителния съвет. Единственият начин да разкараш някой от този орган е чрез общо събрание. Следващото трябваше да е чак април 2021 г. Затова на последния Управителен съвет беше свикано извънредно за 20 декември. Всички съмнения се оправдаха. От вторник започнаха да казват как не било срещу мен. Дори с г-н Лазаров се видяхме и говорихме два часа. Обясних му, че от него мога да се уча и нямам нищо срещу него. Досега не съм тръгвал никога на контра. Когато човек е бил много време в кухнята, може да сметне как две и две прави четири. Омръзна ми да говорят как съм ходел наляво и надясно. Бил съм мошеник и съм си правел пиар на гърба на федерацията. Нямам нужда от подобни неща. Каквото съм постигнал, съм го направил като волейболист, бизнесмен и ръководител. Лошата ми черта е, че всичко си казвам.
- Не попитахте ли защо се свиква извънредно общо събрание, след като няма реална нужда?
- Попитах. Обясниха, че имало много членове на Управителния съвет, които не идвали редовно. Трябвало да ги махнем. Попитах как ще решаваме кой да остане и кой да отпадне? По височина ли? По тегло ли? Казах как чувствам, че всичко е насочено към мен. Сигурен съм, че е срещу мен. Над 60-70 човека ми се обадиха. Президенти, деятели, ветерани, за да споделят какво ще се случи.
- Защо искат да ви отстранят? Да не сте настъпили по мазола президента на федерацията Данчо Лазаров?
- След края на световното първенство през 2018-а ми се обадиха, за да отида във федерацията. Говорело се, че съм се държал недостойно. На срещата бяха Данчо Лазаров, Деко Григоров, Тони Николов и Боре Кьосев. Обясних, че не съм имал намерение да свалям Данчо Лазаров. Само бях казал, че когато той реши да се откаже, ще обиколя всички клубове. Исках да попитам хората какви проблеми имат и как може да помогнем. За да видя дали мога да свърша работа и да се кандидатирам. Г-н Данчо Лазаров ми каза, че няма да ходя на конгреса на Международната федерация. Оттогава с него не сме говорили. На регионални събирания някои хора от обкръжението на Лазаров са говорили как Любо Ганев е изкарвал по 150 000 лв. на година от федерацията и е мошеник. Тези неща бяха като гръм от ясно небе. Обясних на хората от Управителния съвет как съм там, за да помагам. Помолих ги само да не приказват лоши неща за мен при нашите партньори, с които сме подписвали спонсорски договори. Заявявах открито преди четири-пет месеца, че нямам никакви амбиции за постове. Напълно достатъчно ми е да отговарям за маркетинга и рекламата. Само за миналата година съм докарал милион и шестстотин хиляди лева. Ако ще излизам от волейбола, да бъде с високо вдигната глава.
- Боли ли ви от цялата схема след толкова много, което сте дали на волейбола?
- Точната дума не е болка или предателство. Помагал съм на волейбола, защото знам къде съм силен. Мога да убеждавам хора и да помагам за определени каузи. Наясно съм, че мога да отида при всеки партньор. Да му изложа нещата, че да го запаля по волейбола. Да го накарам да повярва в каузата и да каже: Добре, айде, ще помагам на федерацията. Способен съм да намирам пари. Винаги съм бил медиатор при конфликти. Опитвам да работя с максимата - и вълкът сит, и агнето цяло. Когато двама души имат проблем, задачата ми е така да направя, че да ги сдобря. Да се помирят и да продължат да работят заедно, а не да махнеш единия за сметка на другия. Това ми е начинът на мислене като спортист. Нямаше как да избера дали да отида на дискотека или другия ден на мач. Не, ходех и на дискотека, и играех силно, въпреки че съм сторил нещо, което не е трябвало да правя. Няма само черно и бяло. С това мога да помогна. Пътувах много през 2017-а и 2018-а, когато г-н Лазаров ме направи изпълнителен директор на организационния комитет. Пътувах много. Връщах се с хора и партньори, които да помагат. Разбирахме се с кметове, клубове, с членове на световната федерация. Видях, че мога още много да направя за волейбола. Винаги съм благодарял на г-н Данчо Лазаров за предоставената възможност, за да работя и да вляза в кухнята. Ако някога общото събрание или клубовете преценят, бих могъл да го наследя. Наясно съм, че имиджът ми ще пострада, защото винаги ще те изкарат, че си черният. Отдавна съм загърбил моето его. Постигнал съм успехи като спортист, бизнесмен и човек. Децата ми са добре. Обясних на Тони Николов, че не искам повече да търпя подобни другарски съдове. Говоря директно и открито. Не се крия.
- Каква беше точната причина за "другарския съд" от октомври миналата година?
- Да кажем, че г-н Лазаров си беше въобразил една случка. Не искам да я разправям. Дори не мога да измисля нещо подобно. Едва ли не съм искал нещо да го засегна. Той толкова пъти ме е пращал на разни места. Винаги за него съм говорил като президента, шефа, г-н Лазаров. Разбрахме се. Тогава ми каза, че той си е въобразил нещо. Извиних му се, ако нещо се е почувствал засегнат. За мен тогава казусът приключи. От този момент нямах никакви възложени задачи от г-н Лазаров или от някой друг. Разбрах от партньорите, от които ходех да искам пари, как други хора от федерацията са им казвали, че съм мошеник. Хвана ме срам. В последния месец имах много индикации какво ще се случи. Винаги съм бил колективен играч. Дори когато не съм бил съгласен с решенията на Управителния съвет, съм ги защитавал. Това е колективният дух. Щом мнозинството е решило, излизам и се боря за каузата. Само аз се изправях отпред на амбразурата пред камерите. Нито съм се крил, нито мога да се скрия, нито някога ще го направя. Такъв ми е характерът и начин на живот. Излизам и обирам ударите. Имам голям гръб. Нося на бой. Нося и на товар.
- Кой печели от липсата на Любо Ганев в Управителния съвет?
- Познавам отлично устава. Бъдещият президент може да бъде избран само от членовете на Управителния съвет. Ако постът на г-н Данчо Лазаров е бил обещан на някой, тогава сигурно са си казали - ти ще станеш, но единствено Любо може да ти попречи. Нормално е да си кажат - дай да го махнем преди това. Мога само да гадая кой, как и защо. Гледам напред. Ще видим предколедно на 20 декември какво ще се случи. Дали Дядо Коледа ще донесе подаръци под елхата или не. Животът продължава.

Хороскоп
Овен
Здраве: ★★★★ Любов: ★★
Късмет: ★★★★★ Работа: ★★
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Тя ушива част от облеклото на най-важния образ на Коледа Звучи като приказка да учиш в дворец. Но ако живееш във Виена, е донякъде нормално. Това се случва и на 16-годишната Александра Харизанова от виенското училище за мода “Хетцендорф”. Младата дизайнерка през тази година изработи роклята за виенския Младенец, който е най-важната фигура

Най-тежко е наказанието на имама Ахмед Муса Ахмед, който получи 7 години затвор Съдийката връща 3 пъти обвинителния акт за 4 години 13 ефективни присъди и една условна постанови окръжният съд в Пазарджик във вторник по делото срещу 14 обвиняеми за проповядване на религиозна омраза и верска нетърпимост

Концертът на белгийско-канадската поппевица е на 16 декември в “Арена Армеец” и е част от световното турне, което Лара Фабиан започна тази година и ще продължи през 2020-а. Тогава тя на има юбилей, затова и турнето ѝ е наречено “50”. В София певицата ще изпълни най-известните си хитове, както и песни от новия си 14-и албум - Papillon

Бившата първа дама на САЩ Мишел Обама и актрисата Джулия ...
“24 часа” прави традиционния си фотоконкурс със затрогващи ...
Крилото на ЦСКА-София Вив Соломон-Отабор обвини феновете в ...
Учени от университета на Аризона разкриха причините за ...
Товарният космически кораб "Прогрес МС-13", който на 6 ...
Какви са потребителските навици при коледното пазаруване? ...
Актьорът разказва историята за възмездие и изкупление на ...
Дизеловият Honda Civic с 9-степенен автоматик е един от ...
Геолози от университета Райс в Хюстън, Тексас, установиха ...
Илария д'Амико чака предложение за сватба от легендарния ...
Кубрат Пулев призна, че отново е заедно с Андреа. Направи ...
Зозибини Тунзи, носителка на титлата "Мис Южна Африка", ...
Мениджърът на Кобрата: Започваме преговори за мач! Новият ...
Облечени в коледни костюмчета и окичили лицата си с огромни ...
Най-добре се разбира с режисьорите Методи Андонов и Нейчо ...
“Аз, виртуалният астронавт” - книгата на българина ...