Българин шашна жури с мускули, бори се да създаде у нас федерация по културизъм без стероиди

На състезанието в германския град Волфратсхаузен през октомври българинът грабва първо място.

28-годишният Кристиян Чубуров иска да покаже на младите атлети, че може да градят тяло по натурален начин

Русенец беше на крачка да стане единственият българин, участвал в световно първенство по натурален културизъм, което се провежда на 16 ноември в Ню Йорк. Месец по-рано на състезание в Германия културистът Кристиян Чубуров отвя конкуренцията в своята категория, но на косъм не успя да спечели абсолютната категория, която му дава квота за най-престижното състезание в САЩ.

Според журито обаче 28-годишният българин е в толкова добра форма, че решават да дадат само на него допълнителна квалификация за световното в Ню Йорк. Там Кристиян щеше да се бори и за отваряне на филиал на федерацията у нас. Целта му е да покаже на стотици млади атлети в България, че е възможно да градят тяло по натурален начин, без употреба на стероиди. Не получава обаче виза за САЩ, което проваля участието му.

Историята на Кристиян започва от Русе, където е роден, израства и завършва кинезитерапия с отличие. За кратко отива във Великобритания да търси кариерно развитие, тъй като там има огромно търсене на фитнес треньори. Условията в британските зали обаче се оказват кошмарни.

От началото на тази година българинът печели серия успехи на международни състезания, сред които тези в Германия и Швейцария. Активната му подготовка започва през март.

Следват 9 месеца

на режими, диети,

тренировки, стрес,

изтощение и дълги часове в залата. Тъй като у нас няма федерация за натурален бодибилдинг, ако състезател иска да стигне до световно за културизъм без стероиди, трябва да бъде изпратен от чужда федерация. Затова Кристиян Чубуров щеше да участва като част от германския отбор.

Федерации като германската привличат международни атлети, които се състезават помежду си. Победителите от всички категории се съревновават за спечелването на абсолютната категория. С нейното завоюване състезателят, който до момента се води аматьор, получава статут на професионалист (ПРО карта). 

Кристиян е в перфектна форма и вече започва подготовка за турнирите през 2020 г.  СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ
Кристиян е в перфектна форма и вече започва подготовка за турнирите през 2020 г. СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ

По време на турнира през октомври Кристиян е точно 77 кг и се състезава в средна категория, където побеждава. Класира се за абсолютната, но връчват приза на друг състезател. “Журито обаче прецени, че съм

в най-добра форма и

с най-дълбок релеф

от 4-мата състезатели, въпреки че не бях толкова обемен и висок, колкото победителя - раказва Кристиян. - Допълнителната квота означава, че в Германия са оценили качествата ми и ми дават шанс да се докажа на световно и да спечеля статут на професионалист.” Това не е малко постижение за атлет, който за първи път се появява на международната сцена.

Стимулът за Кристиян да постигне успехи в Ню Йорк не е само личният успех. След състезанието той планирал да се свърже с представител на световната федерация на място и да проучи как в България може да се отвори филиал на WNBF - Световната федерация по натурален културизъм, създадена през 1989 г. За 2020 г. е планирано отварянето на подобни дъщерни федерации в 4 европейски държави, които ще имат права да квалифицират атлети.

Целта на разрастването на подобна мрежа е да бъдат привлечени повече хора към натуралния бодибилдинг за сметка на опасния и масово разпространен метод за изграждане на мускули със стероиди и изкуствени препарати.

Преди всяко състезание на WNBF атлетите минават редица тестове, като към забранените субстанции се включват дори диуретици, които помагат за изчистването на водата от организма. Още преди да стигне до кантар за определяне на категорията,

състезателят минава

тест на полиграф

В натуралния културизъм са позволени хранителни добавки като протеини, креатини, аминокиселини, витамини, минерали и продукти на билкова основа.

Българинът е не само състезател, но и треньор на себе си, както и на други състезатели. В момента тренира 3 момчета и едно момиче за състезанията на WNBF догодина. 

Журито в Германия преценява, че  Кристиян Чубуров (в средата) е в  най-добра форма  от всички  състезатели в  средно тежка  категория.
Журито в Германия преценява, че Кристиян Чубуров (в средата) е в най-добра форма от всички състезатели в средно тежка категория.

Освен висшето си образование по кинезитерапия Чубуров е

най-квалифицираният

треньор в България

със сертификат за ниво 6 - напреднал специалист по здраве и упражнения, от Европейския регистър за фитнес професионалисти. Кристиян притежава също сертификати за персонален треньор 4-о ниво, специалист по контрол на теглото 5-о ниво, здравен треньор и специалист по спортна кондиция.

“Идеята, че културизмът е здраво блъскане и вдигане на тежести като хамалин с изяждане на огромни количества храна, употреба на вредни вещества и тровене на здравето, е изцяло погрешна. За жалост, това е впечатлението на хората.

Натуралният

културизъм е

изкуство и наука,

с които хората не са запознати. Нужно е да се познават правилните методи на трениране, човешката анатомия и биомеханика, както и физиология, за да бъдат постигнати резултати”, казва Кристиян.

Преди състезание се променят режимът на хранене, видът и интензивността на силовите тренировки, продължителността на кардионатоварването и пулсовата честота, в която се работи. В храненето си Кристиян напълно е премахнал всякакъв вид захар, включително плодове, подсладени напитки и алкохол. Консумира големи количества въглехидрати, като регулира кога и колко да яде в зависимост от натовареността, на която подлага тялото си.

При оценяването на състезателите по културизъм има строги критерии - обем на мускула, симетрия, плътност, твърдост, тялото трябва да е максимално сухо и обезводнено, а кожата прилепнала към мускула за най-добър релеф. “За състезание културистът трябва да избута тялото си до ръба, за да покаже невероятна форма.

В подобна форма

тялото може да стои

не повече от 2-3 дни,

след което се регулират всички хормони”, разказва русенецът. Изискват се още умения за позиране на сцената, както и значителни познания по биология и физиология, така че състезателят натурално да регулира необходимите процеси в организма и обмена на вода. 

Кристиян Чубуров е решен да създаде федерация по културизъм без стероиди у нас.
Кристиян Чубуров е решен да създаде федерация по културизъм без стероиди у нас.

В сравнение с останалите, класирани за аматьорската категория на световното, шансовете на Кристиян бяха големи, а победа в Ню Йорк щеше да му отвори вратите и към турнири за професионалисти. “Преди състезание никога не твърдя, че ще победя всички, защото всеки получава това, за което се е трудил. Знам в каква форма съм, но винаги може да излезе някой по-добре подготвен от мен. Целта ми беше да проверя възможностите си и да помогна за създаването на натурална федерация у нас, за да могат повече състезатели в България да имат шанс за световно първенство без стероиди”, споделя младият мъж.

Във фитнес средите в България Кристиян вижда редица момчета, които стигат до момент, в който се сравняват с останалите състезатели. Поради липсата на натурална федерация в България и факта, че преди състезанията тестове няма,

атлетите са принудени

да увреждат здравето си

със стероиди, за да са конкурентоспобни на другите.

“Към бодибилдинга у нас има интерес. Ние сме една от малкото страни, в които, ако попиташ хората във фитнес залата защо тренират, 99% от тях ще кажат, “за да изглеждам добре или за да направя мускули”, казва Кристиян.

Въпреки временната спънка заради отказаната виза Кристиян Чубуров не губи мотивация. Аргументът на посолството е обичаен - той може да остане в САЩ.

“Това, разбира се, няма да ме откаже да продължа и да натискам за 2020 г., когато ще постигна още по-добра форма и резултати!”

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Анатомия на женския оргазъм
Фабинг - новата дигитална зависимост
Хвърлиха предмет по Ники Минаж по време на концерт (Видео)
Чао на бръчките около очите

Напишете дума/думи за търсене