Расистският скандал отказва Попето

Расистският скандал, избухнал на мача с Англия, отказва капитана на България Ивелин Попов от националния отбор.

Това е основната причина той да сложи край на кариерата си в държавния тим, научи "България Днес" от източник, близък до футболиста. Или поне капката, която прелива чашата на неговото търпение.
Евроквалификацията с британците се превърна в едно от най-големите унижения за България не само заради поражението с 0:6.
Двубоят на два пъти беше прекъсван от съдията заради расистски скандирания от трибуните. На полувремето Ивелин остана на пистата, за да се опита да успокои хората на стадиона. Заради инцидентите отборът ни беше наказан да играе срещу Чехия без публика.

Расистският скандал на мача с Англия разби националния ни отбор
Расистският скандал на мача с Англия разби националния ни отбор
Но дори това не беше всичко. Жълтата британска преса използва всеки повод да нарани националния отбор и страната ни. Едно от заглавията след мача на стадион "Васил Левски" гласеше: "Животни - Лъвове - 0:6"...
Всичко това наред с жестоките обиди и подигравки срещу тима и в самата България са накарали Попов да се откаже.
Селекционерът Георги Дерменджиев ще се опита да го задържи поне за баражите в Лига на нациите, които може да ни пратят на Евро 2020. Но едва ли футболистът ще промени решението си. Попов е известен като един от играчите, които са най-силно отдадени на България. Той мина през тежки моменти, като беше разпъван на кръст заради изпуснатата дузпа срещу Малта през 2014 г. Но тогава Попов успя да устои.
"От България никога няма да се откажа - заяви Попето след разочароващия мач. - Дали ще бъда викан, е отделен въпрос. Но от моята уста за отказване няма да чуете нищо, това си е моята страна."
Подобни думи нападателят казва и непосредствено преди фаталния мач с Англия на 14 октомври.
"Никой не е по-голям от колектива - категоричен е Попов. - България е на първо място. Аз съм момче от улицата, не се сърдя и не се правя на интересен. Националният отбор ми е дал много, винаги ще идвам. Когато решат да не ме викат, няма да се сърдя."
Капитанът Ивелин Попов успокоява феновете по време на мач с англичаните
Капитанът Ивелин Попов успокоява феновете по време на мач с англичаните

Но след мача с британците нещо се пречупва в капитана. Ден преди мача с Чехия Попов обяви, че повече няма да играе за страната си.
"Давам път на младите - каза Попето. - Аз съм на 32 години и моя път съм го извървял. Бил е доста трънлив, но съм го минал. Класирахме се за плейофите за Евро 2020, значи сме успели да направим нещо. Дори да отидем на финалите, за мен нищо няма да се промени. Няма да гоня ново европейско и на 42 години да се питам дали ще ме викат в националния. За нищо не съжалявам. Така съм го почувствал и затова така ще направя. Ще се концентрирам в клубния си отбор и ще бъда най-големият фен на националния отбор. Не съм пропуснал лагер 12 години. При мен няма тука ме боли, там ме боли и да не идвам на лагери. Идвал съм с контузии, но при мен няма оправдание. Пуснат ли ме – знаят. Може да не ми върви играта, но 90 минути ще тичам. Дано и след мен има такива. С моето оттегляне напрежението ще спадне и момчетата ще покажат истинското си лице. Един мъж трябва да си държи на думата, така че няма да се отметна."
След отказването на Попов най-вероятно капитанската лента ще сложи вратарят Пламен Илиев.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Подкаст: Нели Хаджийска: Благодарна съм на "старата" Нели, без нея нямаше да стигна до тук
Кои мъже имат успех сред жените според Камасутра
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници

Напишете дума/думи за търсене