Мистър Юнак - българският преводач на Тръмп

Българският учен, който живее в САЩ, превежда на американския президент Доналд Тръмп и премиера Борисов.

Йонко Мермерски изобретил добавка за дизел, която щади природата, и диета със секс

Мъжът, който превеждаше на американския президент Доналд Тръмп от български на срещата с премиера Бойко Борисов в Белия дом, се казва Йонко Мермерски. Български учен и изобретател, който живее и работи в САЩ. Както насочва и фамилията, той е син на популярния от различни телевизионни предавания за здраве и природолечение проф. Христо Мермерски.

Преди да привлече вниманието и любопитството на всички българи, седейки дискретно зад рамото на американския президент, Йонко Мермерски се прочу като създател на добавка за дизелово гориво, щадяща околната среда.

Той е

убеден привърженик

на президента Тръмп

и политиката му и

неуморен критик

на Грета Тумберг

и хората, които според него използват “бедното момиче” за своите безскрупулни цели.

Миналата година “24 часа” популяризира изобретателя, чиято страст още от юношеството са колите и моторите. Йонко Мермерски може да кара и самолети, но само малки. Той е възпитаник на Природоматематическата гимназия в София, след което завършва химия в Американ юнивърсити във Вашингтон. През 1994 г. защитава докторската си степен в университета “Джорджтаун” в американската столица. Там развива и преподавателска дейност. Йонко Мермерски е и консултант на Американската асоциация на медицинските университети, автор на над 30 книги в областта на химията, но също и природната медицина. 13 от тях е написал в съавторство с баща си.

Преди време Мермерски-син промотира и интересна, но очевидно много

ефективна диета

за отслабване без

гладуване, чрез

която сам беше

свалил 15 кг

Тя се казва “Секс за вечеря”.

Семейство Мермерски води активен живот, карането на колело е едно от любимите им занимания в свободното време.
Семейство Мермерски води активен живот, карането на колело е едно от любимите им занимания в свободното време.

Ето как Мермерски обясни тогава пред “24 часа” ефекта от откритието си: “Вместо свинско каре с гъби на фурна - три пъти седмично секс за вечеря, защото в тази част на денонощието мелатонинът, тоест хормонът на съня, започва да се повишава. Човек отива към успокояване и заспиване. Тогава 3 часа гориш калории, въпреки че си абсолютно пасивен. А след секс дори на едно място да стоиш, ще изгориш повече калории, отколкото ако през деня си се подложил на някакво физическо натоварване.”

Когато промотираше нетрадиционната си диета, Йонко Мермерски твърдеше, че основната и изначална идея е човек да промени стила си на живот – движение, тренировки, хранене, секс и т.н., без да търпи ограничения. Давайки за пример себе си.

Мермерски, ако се съди по външния му вид и снимките, които пуска в социалните мрежи, наистина води доста активен живот - спортува, често кара колело, обича излизанията с приятели и има неуморимо чувство за хумор. Макар отдавна да живеят в САЩ, със съпругата му Екатерина не са скъсали връзката с България. Имат много приятели българи и често се събират. Семейство Мермерски живее в къща с двор и куче на име Ромео в приятен вашингтонски квартал. Имат две прекрасни деца.

С любимото си
куче Ромео
С любимото си куче Ромео

Йонко Мермерски

не спира да пътува

между София

и Вашингтон

Той е създател на множество патентовани изобретения, сред които най-известните са револвиращият инжектор за течна хроматография под високо налягане (HPLC) и дебелослойната хроматография – метод за резделение на химически и мултифункционални добавки за дизелово гориво.

Заради “Юнак” – името на добавката, изобретена от него да щади природата и разхода на гориво, много негови американски и български познати му викат Мистър Юнак.

На практика с изобретението му 3 коли замърсяват въздуха колкото една. Препаратът намалява и разхода на гориво с 9 до 17% и това е най-същественото, което може да се каже за рационализацията му - двигателят харчи по-малко и работи по-добре.

Мермерски обяснява, че изобретението му позволява двигателят да е по-добре смазан и затова да се износва по-малко, а в същото време се вдига мощността и ефективността на работата.

“Ако си направиш снимка на ауспуха и след това караш 100 км и го снимаш пак – той ще е бял”, казва изобретателят.

Навремето той прави доста тестове в Техническия университет в София заедно с учени от катедра “Двигатели, автомобилна техника и транспорт”. Изпитвания има и в центровете за годишни технически прегледи. Тествани са 40 коли на дизел – стари и нови, произведени през 2017-2018 г.

“С колегите настроихме какво да бъде съотношението добавка към гориво. 100 л към 1 л е идеалното съотношение. Резултатите се потвърдиха в центровете за годишни технически прегледи. Всички коли на нафта показаха между 2 и 3 пъти намаляване на твърди частици, най-вредните. Признавам обаче, че добавката има потенциал още да бъде тунингована”, казва Мермерски. И уточнява, че тя работи при коли със и без катализатор.

Йонко със съпругата си Екатерина и баща си проф. Мермерски
Йонко със съпругата си Екатерина и баща си проф. Мермерски

За голям резервоар (80 л) на лек дизелов автомобил са нужни 400-500 мл от добавката. Това спестява между 8 и 12 л дизелово гориво. При средна цена 2,10 лв. за литър спестените разходи за гориво са между 17 и 25 лв. При резервоар с 1000 л се спестяват 150 лв., изчислява Мермерски.

Как се слага? “Може да сипеш до средата на резервоара нафта, после добавка и после пак нафта”, казва Мермерски.

“В нея има вещества, които обират влагата. Също така, за да смазва добре горивото, молекулите му трябва да се “лепят” по стените на металните части, които се трият. Ако те са полярни, се “залепват” по-здраво на стените на буталото. Ако не са, се получава износващо триене”, обяснява предимствата на изобретението си ученият.

Може ли двигателят да е по-мощен с добавката? Може, казва изобретателят в интерес на по-младите шофьори. За другите остава предимството ѝ с едно и също количество гориво да минат по-голям пробег.

Йонко Мермерски е

изобретател и на

пробиотични капсули

с различни

приложения,

както и на слънцезащитен лосион, включващ изцяло и само природни съставки.

“Това, че нещо е патентовано, не значи, че то е работещо. То може да има патент за гумени шайби – 99% от патентите са без практическо приложение. Самият патент не дава резултатите. Можем да патентоваме и като съберем в едно масло, зехтин и олио и ги пуснем в дизеловия двигател. Те ще си горят, ще си работят даже и по-тихичко, ще смазват добре, но зимно време двигателят ще клеяса и няма да може да запали мотора. Но това може да се патентова. Гаранциите за успех са в сертификатите”, казва Мермерски.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Мъж откри китара на „Бийтълс” на тавана на възрастните си родители
Анатомия на женския оргазъм
Фабинг - новата дигитална зависимост
Хвърлиха предмет по Ники Минаж по време на концерт (Видео)

Напишете дума/думи за търсене