За втори път наградиха най-добрите графици на България

Людмил Георгиев с победителя Васил Колев-Vassillo.  СНИМКИ: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

Художникът и собственик на галерия “Графикарт”

Людмил Георгиев е двигателят на инициативата

“За втори път ще ви кажа: Има ли жури, не търсете справедливост”. Така с чувство за хумор графикът, колекционер и собственик на галерия “Графикарт”, Людмил Георгиев се обърна към претендентите за

най-престижната

награда за

млади автори в

областта на

графичното

изкуство

в сряда вечерта. Тогава бе награждаването от второто издание на конкурса за графика за класически техники, организиран от сдружение “Култура, спорт и здраве МЛ” в лицето на Людмил Георгиев и галерия “Графикарт”.

До финалния етап на конкурса стигат 33-ма автори с 55 творби. Сред тях престижното жури номинира осем за голямата награда. Тази година избраните бяха: Васил Колев-Vassillo, Гергана Рахнева, Христо Георгиев, Елия Иванова, Иван Матеев, Румяна Карастамова, Александър Лазарков и Зоран Мише.

Първото място - 2000 лв. и почетен плакет - бронзова пластика на Лора Пармакова, бе спечелено от Васил Колев-Vassillo. 1000 лв. получи Гергана Рахнева, която бе класирана на второ място, третото място и парична награда от 700 лв. бяха за Елия Иванова.

Наградата за млад график се връчва през година, като първото издание бе през 2017 г.

Сред десетките кандидатствали в конкурса 33-ма са селектирани и представени със свои творби в изложба. Така изглежда в цифри тазгодишният конкурс.

“Тази година участниците бяха почти два пъти повече от първото издание преди две години”, уточни по време на церемонията изкуствоведът Пламен Петров, член на журито в конкурса.

Част от номинираните за голямата награда.
Част от номинираните за голямата награда.

“Има едни такива сухи цифри, които не определят качеството. Тъй като съм много заинтересован от това нещо, съм и доста субективен в оценката си. Кандидатите са повече, но в същото време купчината на отхвърлените е по-голяма от тази на приетите неща. Но ние сме заложили на това да изберем качеството и

тук е изложено

най-доброто

Нямаше компромис”, заяви Георгиев.

Журито, избрало победителите, бе в състав: Екатерина Джумалиева, директор на дирекция “Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства” при Министерството на културата, художниците Емануела Ковач, Захари Каменов и Людмил Георгиев, изкуствоведът Пламен Петров. Специален член на журито е професорът от академия “Брера” в Милано – Алберто Балети.

Най-престижният форум за млади таланти в областта на графиката (до 40-годишна възраст) се прави

под патронажа

на

Министерството

на културата

и със съдействието на галерия “Средец”.

До 5 януари всеки желаещ може да разгледа и дори да закупи картини от изложените в галерията.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене