Установиха намаляване на мозъчните гънки при полярните изследователи

Снимка: Пиксабей

Мозъчните гънки на германските полярни изследователи са намалели по размер след 14-месечно пребиваване на станция в Антарктида, сочи съвместно изявление на берлинската клиника "Шарите" и института "Макс Планк"“, публикувано на портала EurekAlert и цитирано от РИА "Новости".

Общо девет участници в експедицията до германската станция в Антарктида „Ноймайер“ - петима мъже и четири жени са се съгласили да участват в проучването. Учените са се опитали да установят как условията на живот в пълна изолация на фона на полярната зима и липсата на лично пространство могат да повлияят на структурата и размера на мозъка. Те се интересували особено от състоянието на хипокампуса – чифтен орган, части от който са разположени в двете полукълба на мозъка, но са свързани чрез специални нервни влакна.

Преди, по време и след експедицията, деветимата доброволци са преминали тестове за когнитивни способности, взети са им кръвни проби и структурата на мозъка им е била записана с помощта на Ядрено-магнитен резонанс (ЯМР). Подобни тестове са били проведени и на участници в контролната група, състояща се също от девет души, пише Фокус.

Крайните измервания са показали, че зъбчатата гънка на хипокампуса, която е отговорна за пространственото мислене и форматирането на паметта, е станала по-малка при полярните изследователи, отколкото при представителите на контролната група. Същото се отнасяше и за нивото на протеина BDNF, вещество, което стимулира и поддържа развитието на невроните.

Ръководителят на проекта, д-р Александър Стан, нарече резултатите от проучването важни, въпреки че той призна, че към тях трябва да се подхожда с повишено внимание поради малкия брой участници в експеримента.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър
Защо мъжете заспиват след оргазъм?
"Де е България?" – революционен финал от Миро и Маестрото в зала "Арена София"!
След развода с Брад Пит Анджелина Джоли е придобила 100 млн. долара
Йордан Лечков стана за първи път дядо

Напишете дума/думи за търсене