Астрономи разкриха причините за загадъчното поведение на астероида Бену

СНИМКА: Pixabay

Учени от университета на Аризона разкриха причините за загадъчното поведение на потенциално опасния за Земята астероид Бену, от чиято повърхност непрестанно се изхвърлят частици в космоса, съобщи Физ.орг.

Специалисти, ангажирали се с проекта ОСИРИС-РЕКС, са наблюдавали три големи изхвърляния на частици от различни места на повърхността на астероида. След изхвърлянето им частиците кръжали около небесното тяло и падали на повърхността му или отлитали в космоса. Скоростта им била 3 метра в секунда, а размерите им достигали 10 сантиметра, предава БТА.

Предложени са няколко възможни обяснения за изхвърлянето - сблъсъци с метеорити, термично разрушаване и отделяне на водни пари. До термично разрушаване може да се стигне вследствие на резки изменения на температурата на повърхността по време на завъртането на астероида, чийто период е 4,3 часа. Този процес допринася също за раздробяване на скалните отломки от небесното тяло.

Сондата ОСИРИС-РЕКС (OSIRIS-REx - Origins, Spectral Interpretation, Resource Identificatiom, Security-Regolith Explorer) има за цел да достави образци от грунта на астероида Бену. Събирането им е планирано за лятото следващата година. Образците ще бъдат доставени на Земята през септември 2023 г.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене