Треньорът по борба Симеон Щерев: Николай сам даде допинг пробата

Симеон Щерев

Не е гонил елитно класиране, искаше да свали килограми, за да се върне към живота


Шампионът на България по борба свободен стил Николай Щерев сам е отишъл да даде допинг проба, след която даде положителна проба. Синът на един от най-добрите български треньори - Симеон Щерев, беше хванат с веществото кардарин.
"Сам е отишъл да даде проба - разказа Симеон Щерев пред "България Днес". - Неговият голям проблем беше със свалянето на килограмите. Беше станал 160 кг. Целта му не беше елитно класиране, а да се върне към живота. С подобно тегло само лежиш и не можеш да станеш. Самият той може да обясни какво се е случило."
За последно Николай Щерев се бореше за България на европейското първенство през април. Бившият носител на златния пояс "Дан Колов" направи завръщане през 2018 г. след дълга пауза.
"Вероятно е взел някакъв препарат за отслабване без изобщо да е имал намерение да се завръща в спорта. Периодът на изчистване от организма може да е бил по-дълъг и затова да са намерени следи - смята Симеон Щерев. - Николай не тренираше 7-8 години. Въпреки това победи всички, след като свали над 60 кг. и отиде на европейско първенство. Представете си какво е състоянието на българската борба."
Симеон Щерев е много голям враг на допинга.
"Никога не съм имал хванат състезател. Ако си злоупотребил, тогава да те накажат доживот. За мен истинският допинг е правилното хранене и трениране", добави специалистът.
Щерев, който изведе до световните титли Станка Златева, Радослав Великов и Михаил Ганев, е треньор в женския национален отбор на Русия. Той реагира остро срещу решението на МОК да накаже всички руски спортисти с неучастие на олимпиадата в Токио.
"Наказанието на Русия е политическо. Не отговаря на олимпийските принципи - обясни Симеон Щерев. - Наказват много спортисти, които са чисти. В борбата например няма никой хванат с допинг. В други спортове е същото."
Щерев не е сигурен дали някой ден ще работи в България. Той двукратно спечели приза Треньор на годината за 2010-а и 2011-а.
"За да се върна на работа, трябва да получа предложение - обясни Щерев. - Виждам как сега се купуват и натурализират чужденци. Няма как да се случват нещата без условия за треньорите. Състезателите са със заплати от 350 лв. Не е възможно да мисли за спорт, когато се чуди как да изхрани семейството си."

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Подкаст: Нели Хаджийска: Благодарна съм на "старата" Нели, без нея нямаше да стигна до тук
Кои мъже имат успех сред жените според Камасутра
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници

Напишете дума/думи за търсене