Експерти: Екраните с течни кристали също замърсяват домовете ни

СНИМКА: Pixabay

Екраните с течни кристали съдържат редица токсични химикали, които могат да изтекат в ежедневната ни среда, дори проникват в прахта в домовете ни, съобщи ЮПИ.

"Тези химикали са полутечни и могат да попаднат в околната среда по всяко време при производството и рециклирането, а при изгаряне се превръщат в пара - каза Джон Гийзи, токсиколог от университета на Саскачеван в Канада. - Сега вече знаем, че тези химикали се освобождават от продуктите и при употребата им".

Течнокристални мономери се използват в производството на различна електроника, като смартфони, телевизори, компютърни екрани, слънчеви панели, предава БТА.

Учените са изследвали химикалите в 362 от най-използваните течнокристални мономери, като са прегледали и научната литература за токсичността на всеки от тях. Те са идентифицирали и няколко мономера с химикали, които са опасни за животни и околната среда в шест от най-популярните модели смартфони. В лабораторни текстове някои от тях са попречили на храносмилането на животните или са повлияли на функционирането на жлъчката и щитовидната жлеза. Много от тях се натрупват в организма.

За да уточнят нивата на излагане на химикалите, учените са изследвали проби прах от сгради с различно предназначение в Китай - общежитие, класни стаи, хотел, няколко дома, научна лаборатория и работилница за поправка на електроника. Почти половината проби са положителни за течнокристални мономери.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър
Защо мъжете заспиват след оргазъм?
"Де е България?" – революционен финал от Миро и Маестрото в зала "Арена София"!
След развода с Брад Пит Анджелина Джоли е придобила 100 млн. долара
Йордан Лечков стана за първи път дядо

Напишете дума/думи за търсене