Младият архитект Пламен Пламенов Мирянов поддържа българския дух с фотоизложба с цитати от литературата и Библията

Арх. Пламен Пламенов Мирянов изрецитира част от любимите си български стихотворения.

За 3 години той и екипът му заснеха 50 висококачествени фотографии на красиви природни и културни забележителности у нас

“Както казва свети Йоан Рилски в своя завет: “Претърпяхме мраз, слънчев пек, глад и телесна голота” - наистина, по време на нашите пътувания из Рилската обител и ние изпитахме една малка частица от това, което светията е изпитал.” С тези думи младият архитект Пламен Мирянов откри изложбата “Нашият дом е България” в “България мол” в сряда вечерта.

През последните 3 години той и екипът му успяват да заснемат около 50 висококачествени фотографии на красиви природни и културни забележителности у нас. По време на откриването самият Мирянов рецитира няколко от най-популярните и силни български стихотворения под съпровода на арфа и флейта, като започна с “Де е България”. С художествен рецитал се представи също Янко Лозанов, а момичетата от Avigeya voices плениха публиката с изпълненията си. Пламен Мирянов не пропусна да покани на сцената целия си екип, работил по фотографиите и изложбата. Те пък разказаха любопитни моменти от подготовката ѝ. 

Младият архитект с екипа си, работил по видеата и изложбата.
Младият архитект с екипа си, работил по видеата и изложбата.

“Бяхме с Пламен в лавандуловите полета покрай Пазарджик и най-интересното беше неговата позитивност по време на действието, тъй като полетата са пълни с комари. И Пламен, за да предпази мен и Денис, си свали ризата и се опита по някакъв начин да ни прикрие.

Той беше гол и ни пазеше с ризата си, но не го хапеха комарите, а нас ни хапеха”, разказаха приятелите и съмишленици на Мирянов, работили с него по видеоклиповете и снимките.

Любимите места

на Мирянов са

Рилските езера и

Рилският манастир

“Изобщо Рилската обител, видно е и от изложбата”, каза той и изрецитира Вазовото стихотворение “При Рилския манастир”.

Призна също, че не вярва в Дядо Коледа:

“Днес видях един билборд, на който пишеше: “Ние вярваме в Дядо Коледа”. Не, скъпи деца, ние не вярваме в Дядо Коледа и той не съществува. Съществува нашият Господ и спасител и заради него ние празнуваме Рождество Христово и негова е славата и силата, и царството. Сега и завинаги. Той е пътят, истината и животът”, обясни на финала на вечерта младият архитект, след което изрече молитвата “Отче наш”. 

Арх. Пламен Пламенов Мирянов: Подготвяме спектакъл за българщината 

- Г-н Мирянов, снимките от изложбата “Нашият дом е България” са от различни точки на страната ни, все културни и природни забележителности. Вие ли подбрахте кои да са те?

- Това са символи на България, едни от най-известните ни места, но и неизвестни. Например има един параклис, за който знаят много малко хора - казва се “Свети Йоан Летни”.

- Къде се намира?

- Намира се на яз. “Пчелина”. Имаме и друг параклис, който се казва “Възвисение Господне” в Кръстова гора, както и много кадри от местността. Показваме и други храмове, а и всякакви места, представени по един по-различен начин - чрез звездното небе и чрез словото. Вплитаме думите като цитат в картините и така те илюстрират българските слова като наследство от нашата литература. 

Изложбата може да бъде видяна до януари в “България мол”.
СНИМКИ: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
Изложбата може да бъде видяна до януари в “България мол”. СНИМКИ: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

- Ваша ли беше идеята български автори и пасажи от Библията да бъдат изписани върху фотографиите ви?

- Да.

- Те ваши любими произведения и цитати ли са?

- Това са мои любими цитати от Библията, които представят мисли на пророци, псалми и части от Евангелието, които за мен са много силни като послания.

- Как подбрахте цитатите от Иван Вазов, Паисий Хилендарски, Пейо Яворов и Димчо Дебелянов? Пак ли са ваши любими произведения, или по-скоро импонират на фотографиите и цитатите от Библията?

- По-скоро сме сложили Паисий Хилендарски, завета на свети Йоан Рилски и завета на Рилския манастир, защото най-добре пасват на идеята за Рилската обител. Псалм 23 е цитиран върху водопад, където са реките, тръгващи от Райското пръскало. Псалмът звучи така: “На зелени пасбища ме завежда, на тихи води ме успокоява”. Всичко е свързано с картината.

- Тези фотографии са кадри от видеа, нали така?

- Да, това са кадри от видеа, които ще бъдат предоставени на БНТ, ще се въртят и в ютюб, и във фейсбук. Това всъщност е поредица от клипове, наречена “Слова български, слова библейски”, и е част от подготовката на един спектакъл, който също се казва “Слова български”.

- Кога може да бъдат видени тези клипове?

- Следващата седмица ще ги пуснем в социалните мрежи, също и в ютюб. По БНТ също ще ги излъчат.

- Кога ще бъде готов спектакълът?

- Планираме да го направим през 2021 г. Имаме нужда от една година подготовка, за да е всичко перфектно и да имаме съвършен синхрон. Там ще участват и симфоничен оркестър, и църковен хор. Представете си спектакъла “Българе”, но не с народни танци, а със слово. Ще има и актьори. Ще представим нашата история, както и “Българе” правят, но чрез словото - стихотворения и проза.

- Колко време ви отне подготовката на изложбата?

- Отне ни 3 години да подготвим видеата и изложбата.

- Докога изложбата ще остане в “България мол”?

- До януари, а след това ще бъде преместена в Народен театър “Иван Вазов”. 


Хубаво е, че е мода да се правят видеа с български забележителности, ние бяхме първите

Представяме ви цялата пламенна реч на Пламен Мирянов от събитието:

Имам удоволствието да открия нашата втора изложба, на която ви представяме снимки от България и кадри от наши кратки видеа, посветени на красотата на нашата родина и на силата на българския дух. Ще видите планини, върхове, храмове, красиви одухотворени лица… но това е нещо нормално, естествено и обичайно…

Всъщност вече много хора правят изложби за България, видеа с летящи дронове над планини, с кинокамери, с фолклорен съпровод… Но преди 4 години, да ви споделя, бяхме първите, които заснехме с дрон и кинокамера полет над Белоградчишките скали, с топловъздушни балони и видеото стана сензация… след това направихме още едно видео с полет над 7-те Рилски езера, и за свещената азбука. И изведнъж много други поеха щафетата и това се превърна в мода – да се показват красотите и традициите на страната ни. Онзи ден даже гледах едно видео на Александър Костов с дрон, с едни препускащи облаци… хиперлапс по време на полет… и си викам: “Леле, ние не трябваше ли да сме най-добрите, че този вече ни е минал”. Но след това се успокоих и си мисля: Колко хубаво! Точно от това имаме нужда в днешно време… повече кампании, повече видеа, които да съхранят българското, да въздигат националното ни самочувствие във време, когато сме атакувани от пропаганди срещу идентичността ни, срещу християнския морал, срещу самосъзнанието ни. Да, трябва да се обединим и да останем непоколебими и твърди в съхраняването на нашите традиции, нашите ценности и корени. 

Различното в тази изложба е, че картините, които виждате, ще бъдат фон, декор, илюстрация на най-значимото литературно наследство на България и на библейски текстове.

Те служат за илюстрация на поезия и проза, слова дълбоки и нечути, както казва поетът, слова нови и древни, слова български, жития, писма, псалми от Библията, манифести и завети.

Днес имаме честта и голямата отговорност да ви представим няколко стихотворения от родоначалника на българската литература - Иван Вазов, стихотворение на Пейо Яворов, Димчо Дебелянов, както и завет на свети Иван Рилски Чудотоворец и послание от свети Константин Кирил Философ, написано през X век, отпреди 1100 години. Накрая ще прочетем Евангелие от Йоан, от Лука и Матей по случай идването на Рождество Христово.

Осмелявам се да подчертая, че Вазовото слово ще чуете в неговия автентичен звук, без превод на модерен български език. Защото вярваме, че ни е даден свише един от най-звучните и мелодични изкази и е втъкан в невидимите горди притежания на целия човешки род. Всъщност знаете ли кое е общото между всички велики българи, чието слово сме избрали да споделим тази вечер? Общото между тях е тяхната голяма любов към Христа, общото е тяхната голяма вяра в Бог и тяхното непоколебимо следване на целта. Целта за тях е била просветление за България, спасение на българите, освобождение на българския народ и дух. Те са знаели онези думи от Словото, които казват, че Бог дава съвършен мир на онези, които непоколебимо следват своята цел и се уповават на него. Но нека сега започнем.

За мен е удоволствие да ви представя гласа на българската гвардия, майстора на художественото слово, чийто глас е захранен за поколенията в златния фонд на националното радио, Янко Лозанов. Г-н Лозанов, моля, заповядайте!

Ние вярваме в Рождество Христово, не в Дядо Коледа. Ние вярваме, че Христос дойде на света, роди се във Витлеем, умря на кръста за всички нас, за да изкупи нашите прегрешения и да ни даде възможност за вечен живот. На третия ден той възкръсна от мъртвите, побеждавайки смъртта. Той ще се върне отново за всички, които вярват в него. 

Гордите родители на Пламен Мирянов - Пламен и Весела
Гордите родители на Пламен Мирянов - Пламен и Весела

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Когато обичаме и мразим партньора си едновременно
Най-странните фетиши в секса
Котките наистина ли пазят от лоша енергия?
Неочаквано 93-годишният Клинт Истууд се появи на публично събитие (Видео, снимки)
5 храни, които повдигат настроението, според науката

Напишете дума/думи за търсене