10 000 и сняг за старта на зимния сезон в Банско (Снимки)

Снимки ИВАН ОБРЕЙКОВ

Мирк Жирардели: Ако стоим на едно място, значи губим всичко

Над 10 000 се изсипаха в ски зоната над Банско за официалното откриване на сезона. Курортът е пълен с гърци, защото този уикенд е студентския празник при съседите и автобусите са един след друг. Има и много гости от Северна Македония.

Стартът бе даден по традиция на Бъндеришка поляна от големите звезди в ските Марк Жирардели и Марио Мат.

"Когато оставаш на място, без да се развиваш, все едно се връщаш в миналото. Надявам се, че хората, които са против Банско ще го разберат. През последните години показахме, че точно ски зоната даде поминък на един цял регион в България. Тук също така живеят хора, не само в София", категоричен бе Марк Жирардели. 5-кратният носител на световната купа е мажоритарен собственик на "Юлен", концесионерът на зоната.

"Заради това се надявам, че втората кабинка ще се случи. Вярвам в това. Така ще може да привлечем още хора от цял свят", допълни той.

Според Жирардели проблемите не са само в България, а по цял свят има скандали. В Австрия например има проблеми дори в Зьолден, където всяка година се открива световната купа.

"Работим много добре с концесионера на ски зоната. Имах вече среща с Марк Жирардели и смятам, че намерихме общ език", допълни кметът на Банско Иван Кадев. "Надявам се всичко да приключи в най-скоро време и в пълно съответствие със законите в България", допълни той.

Кадев вече работи с "Юлен" и федерацията по ски за организацията на световната купа в края на януари. "Това е много важно за града и като цяло за българския туризъм. Трябва отново да се подготвим на ниво, защото имаме да защитаваме репутацията си", допълни Кадев.

Всеки ден се правят опити да се отварят нови писти, но всичко зависи от времето, допълни Иван Обрейков, маркетингов директор на "Юлен". Заради това дневната карта в момента е само 45 лева.

Двама местни

обраха наградите

Двама банскалии си тръгнаха с големите награди от откриването на сезона, което се случва за първи път в историята.

Антон Коюв, който е бил ски учител в "Юлен" грабна сезонната карта, като успя да направи по-добро време дори от Марио Мат на импровизираното състезание. Той бе с 18 стотни по-добър от австриеца. Коюв бе в основата и в отборната победа на тима на Марк Жирардели.

Радослав Вишанин пък изрови от снега ключовете за чисто ново "Ауди" в играта "Търсачи на съкровища". Той е на 30 години и работи и живее в София, но винаги се прибира у дома за откриването на сезона.

Марио Мат: Ще се върна тук през лятото

Олимпийският и трикратен световен шампион Марио Мат бе гостът на откриването на сезона на Банско. Той има и една победа за световната купа в българския курорт през 2015. По-малкият брат на 40-годишната легенда в слалома Михаел в момента е един от най-добрите за световната купа.

- Как се чувстваш отново в България?

- Страхотно. Банско ми хареса още през 2011 година, когато за първи път дойдох в курорта за световната купа. Заради това се зарадвах много за поканата да открия сезона на това невероятно място. Тук винаги ми е харесвало. И пистите, и хората, и забавленията.

- Ти получи и апартамент тук за победата си. Успя ли да го видиш?

- Да, много ми хареса. Със сигурност ще се върна през лятото, за да си почина. Пък и крайно време е да опитам голфа. Отдавна искам да се науча да играя.

- Сега с какво се занимаваш?

- Главно с ресторанта си в Санкт Антон. "Лудото кенгуру". Особено през сезона имаме много работа.

- Гледаш ли състезанията от световната купа?

- Колкото мога. Когато обаче кара Михаел, винаги съм пред телевизора. Стискам му палци. Ходя и на повечето стартове в Австрия.

- Като че ли има някакво отстъпление при австрийците през този сезон.

- Този проблем не е от днес. Направени бяха доста грешки и сега просто идва времето, когато плащаме за тях. Но няма проблем. Ските винаги са раждали таланти в Австрия. Днес е по-трудно, защото и другите искат да успеят.

- Имаш ли фаворит за световната купа?

- Няма как да имаш след отказването на Марсел Хиршер. Виждате какво става от началото на сезона. Няма нито един скиор, който да е дублирал победа.

- Какво ти е мнението за Алберт Попов?

- Има огромен потенциал. Показа го през миналия сезон. Сега тепърва започват истинските състезания за него. Да си в елита на слалома е много трудно и ще се радвам той да успее.

Буря отвя слалома в Вал д'Изер

Пренасрочиха състезанието на Алберт Попов за неделя

Бурята, която вилнее пети ден във Френските Алпи отвя слалома за световната купа във Вал д'Изер. По принцип подобен старт доста трудно се канселира, но вятърът брулеше с над 100 км/ч. Предната вечер бяха затворени пътищата към курорта, защото имаше опасност за шофьорите и трябваше да бъдат изчистени. Нова снежна покривка бе над метър.

Журито на състезанието реши слаломът да се проведе в неделя, като гигантския слалом отива в някой друг курорт и ще бъде пренасрочен за друга дата в най-близко време. По принцип слалома трябваше наистина да е утре, но програмата бе пренаредена заради лошото време. Французите обаче смятат, че условията може да са по-добри за провеждане на слалом.

Алберт Попов запазва стартов номер 20 за състезанието, след като няма да има ново теглене на жребия. То се проведе на закрито, защото нямаше условия да се излезе на площада.

За разлика от мъжете жените проведоха нормално супергигантския слалом в Сен Мориц (Швейцария). Победата спечели италианката София Годжа, която успя да изпревари само с една стотна сънародничката си Федерика Бриньоне. Водачката в класирането за световната купа Микаела Шифрин (САЩ) отново се качи на подиума, въпреки доминацията си в слалома.

Състезанието бе изключително тежко, като първите 16 в крайното класиране се събраха в нищожните 1,07 секунди.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Когато обичаме и мразим партньора си едновременно
Най-странните фетиши в секса
Котките наистина ли пазят от лоша енергия?
Неочаквано 93-годишният Клинт Истууд се появи на публично събитие (Видео, снимки)
5 храни, които повдигат настроението, според науката

Напишете дума/думи за търсене