Робот лети с пера на гълъб

Факсимиле: simplenews.co.uk

Учени от университета Станфорд в Калифорния, САЩ, създадоха робот, който лети с истински пера от гълъб, съобщи ДПА, цитирана от БТА. 

Биолози и инженери под ръководството на Дейвид Лентинк публикуваха статия за своя робот "ПиджънБот" в сп."Сайънс роботикс" и "Сайънс".

Лентинк, който е квалифициран и в двете научни сфери, проучвал как да приложи начина на летене на гълъбите в летателен апарат. Затова екипът първо изучил крилете на мъртви гълъби в опит да генерира точна имитация.

За биолозите крилете са вид ръка. Те намират аналогия с китките и пръстите.

Чрез създаване на компютърни модели въз основа на изследването на крилете на гълъбите, учените установили, че ъглите между две сухожилия оформят 97 на сто от общата форма на крилото - т.нар. китка и сухожилието, свързващо пръстите с външните пера на крилото.

Гълъбите не контролират всяко перо поотделно, вместо това маховите пера на птиците са механично свързани помежду си. Тази роля в "ПиджънБот" се изпълнява от еластични ленти.

Летящият робот е с 40 пера. Фюзелажът има сектори от твърда пяна, вложена е електроника, джи пи ес, дистанционно управление, мотор с перки и устройство, което имитира сухожилие.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене