Работещи принцове и принцеси - лесна плячка за съмнителен бизнес

Лейди Даяна със сина си принц Хари, който върви по стъпките й.
СНИМКИ: РОЙТЕРС

Британската, норвежката и испанската корона вече се опариха в подобни експерименти

Хари вероятно нямаше да поиска да става работещ принц, ако майка му бе жива. Лейди Даяна най-добре знае какви изпитания крие да се превърнеш в световна знаменитост покрай британското кралско семейство и изведнъж да трябва да водиш живот на човек, който сам изкарва парите си. Много бързо осъзнаваш, че не е възможно да не стъпиш накриво, особено ако избираш кариера под светлината на прожекторите. И това не е въпрос на лични качества, а на принципи, благодарение на които все още съществуват монархии през XXI век.

В разгара на скандала със съобщението в инстаграм на принц Хари и съпругата му Меган, че искат да станат финансово независими, бившият кралски кореспондент Робърт Хардман припомни любопитни истории от последните английски опити за подобно нещо. По ирония на съдбата един от тях е свързан точно с майката на Хари.

През 1996 г. лейди Даяна се развежда с баща му. Тъй като вече не е съпруга на престолонаследника принц Чарлз, тя

губи титлата Нейно

Кралско Височество,

но запазва втората

– принцеса на Уелс

Остава и член на кралското семейство, тъй като е майка на втория и третия по това време по линията за наследяване на трона. Решава да развива самостоятелна кариера, фокусирайки се върху конкретни благотворителни каузи, както впрочем твърдят, че ще правят и Меган и Хари.

Сред първите ѝ ангажименти в тази нова роля е да открие болница в Сидни. Часове преди пристигането ѝ в Австралия организаторите се сблъскват с небивал интерес на журналисти от цял свят. Налага се местният полицейски шеф да наеме театрална зала, за да може да инструктира всички репортери за мерките за сигурност, а организаторите дискретно да напомнят, че никой не трябва да се обръща към гостенката с Нейно Височество, което, разбира се, не се случва. И тъй като

Даяна вече не

разполага с личен

секретар и екип,

който предварително да договори ангажиментите ѝ, тя е подложена от местна пиар компания на твърде дълга разходка. Трябва да се снима и да общува с различни спонсори на събитието, включително с представител на автомобилната марка, осигурила ѝ безплатно кола за престоя в Сидни. Но според Хардман не този комерсиален момент със славата на Даяна е бил най-дразнещ, а това, че нейната визита е засенчила провеждащо се по същото време официално посещение на кралица Елизабет II и съпруга ѝ принц Филип в Тайланд, което било далеч по-важно за Обединеното кралство.

Няколко месеца по-късно току-що разведената херцогиня на Йорк – Сара Фъргюсън, бивша съпруга на по-малкия син на британската кралица Андрю, участва в още по-неподходящо смесване на бизнес начинание с благотворителност. Тя е поканена на бал във Виена. Платени са ѝ 50 000 паунда, за да представи новата си автобиографична книга във виенски търговски център. Докато го обикаля, е придружена от двама фалшиви охранители. Музикална формация пее “Бог да пази кралицата” и се виждат

продавачи на

“царски” чаршафи,

носещи снимка

на Сара

“Няма голям шанс Меган и Хари да направят нещо толкова вулгарно, но посоката на всяко събитие може да се промени много бързо, когато задължението вече е към акционерите, а не към короната”, казва Хардман пред “Дейли мейл”. Още повече че херцогът и херцогинята на Съсекс вероятно ще бъдат подложени на сериозно ухажване от всевъзможни бизнеси заради статута им на световни знаменитости. И ако нямат солидната подкрепа на служители на двореца, които знаят кое е допустимо за короната, лесно могат да се подведат по неподходящи каузи или пък да се сблъскат с британски интереси в някои глобални проекти.

Дори далеч по-малко известни представители на монархически семейства вече се опариха в подобни начинания. Сред тях е 48-годишната норвежка принцеса Марта Луиз, която бе подложена на сериозен обществен натиск да спре да използва титлата си принцеса. В средата на миналата година тя обяви в инстаграм връзката си с чернокожия Дюрек Верет, познат повече като Шаман Дюрек, и предизвика интерес по цял свят с тази си проява. 

Норвежката принцеса Марта Луиз  обеща да не използва благородническата си титла, когато участва в семинари с гаджето си Шаман Дюрек.
Норвежката принцеса Марта Луиз обеща да не използва благородническата си титла, когато участва в семинари с гаджето си Шаман Дюрек.

Преди да стане духовен наставник на известни личности в Холивуд, сред които актрисата с български корени Нина Добрев и звездата Гуинет Полтроу, той е бил модел и актьор. След като пристига при своята любима,

двамата правят

серия от семинари

“Принцесата

и Шаманът”

в различни европейски градове. Рекламите за срещите с тях включват обещание да откриеш божественото в себе си, но когато доста хора не успяват да постигат себепознание въпреки платените солидни суми, Марта Луиз е подложена на ожесточена критика.

Принудена е да обещае, че повече няма да използва думата принцеса в своите бизнес начинания. “Приемам сериозно появилите се дискусии по въпроса и в сътрудничество с моето семейство осъзнах, че това е било грешка”, написа тя в инстаграм.

И преди любовта си с чернокожия шаман тя е критикувана, че използва своето положение, за да рекламира алтернативни лечебни практики. През 2014 г. британската ясновидка Лиса Уилямс, известна с общуването си с мъртви, е поканена да изнесе лекция в училище в Осло, на което принцесата е сред спонсорите. До среща на учениците с нея не се стига, тъй като се появяват много противници сред родителите. Още тогава се чуват гласове, че Марта Луиз трябва да се откаже от статута си на принцеса, ако иска да се занимава с такива неща.

Всъщност още през 2002 г.

новежкият крал

Харалд V отнема

титлата Кралско Височество

на дъщеря си

Това става обаче по нейно настояване, за да може да развива частен бизнес. Марта Луиз е квалифициран физиотерапевт, но не практикува професията си. Организира представления, по време на които се разиграват народни приказки и пеят норвежки хорове. Макар интересите ѝ да са много извън задълженията на членовете на кралското семейство, засега няма намерение да се отказва от титлата принцеса и продължава да участва в събития на норвежкото кралско семейство.

Ако се бе родила след 1990 г., Марта Луиз щеше да е следващият монарх на Норвегия, но сега това право се пада на по-малкия ѝ брат и на двете му деца. Едва след това идва ред на първородната дъщеря на крал Харалд V и кралица Соня. Причината е действал в миналото закон, даващ предимство на мъжките деца при наследяване на трона.

Далеч по-зле

завършват нещата с

опита на испанската

принцеса Кристина да

върти успешен бизнес

заедно със съпруга си Иняки Урдангарин. Тя се омъжи за бившия олимпийски хандбалист през 1997 г. и за сватбата им нейният баща крал Хуан Карлос ѝ даде титлата херцогиня на Палма де Майорка. Брат ѝ крал Фелипе обаче ѝ я отне през 2015 г. в опит да спаси испанската корона от грандиозен скандал за корупция и злоупотреба с монархическо влияние. По това време срещу Кристина и Иняки започна съдебен процес за финансови измами и укриване на данъци. 

Испанската принцеса Кристина и съпругът й Иняки Урдангарин по време на съдебния процес срещу тях за финансови злоупотреби
Испанската принцеса Кристина и съпругът й Иняки Урдангарин по време на съдебния процес срещу тях за финансови злоупотреби

През 2018 г. Урдангарин бе осъден на 6 г. затвор, защото е използвал спортна фондация за присвояване на милиони евро, а жена му бе призната за виновна, че се е облагодетелствала от престъплението, и трябваше да плати глоба. Още в началото на скандала Кристина се премести да живее в Женева. Би Би Си съобщава, че работи за две благотворителни фондации в Швейцария. Не изпълнява кралски задължения и никога

не се появява на

публични събития с

испанското кралско

семейство

Смята се, че тя е първият негов член, който работи срещу заплата.

Изглежда, кралските фамилии в Швеция и Нидерландия са сред малкото, които успяват да осигурят без скандали възможност на някои от членовете си да се трудят извън представителните функции на короната. Братът на нидерланския крал Вилем-Александър – принц Константин, и съпругата му принцеса Лорентиен правят кариера в глобален политически аналитичен център и са служители на непълен работен ден в министерството на външните работи. “Те се съгласиха да водят живот, далеч от трона, но при условие че ще бъдат на разположение, когато короната има нужда от тях. И когато смятат да вършат една работа, да се свързват с правителството и монарха, за да кажат какви са им плановете”, обяснява холандският кралски репортер Рик Еверс. 

Братът на нидерланския крал – принц Константин и съпругата му принцеса Лорентиен правят кариера в глобален аналитичен център и са служители на непълен работен ден в министерството на външните работи.
Братът на нидерланския крал – принц Константин и съпругата му принцеса Лорентиен правят кариера в глобален аналитичен център и са служители на непълен работен ден в министерството на външните работи.

Принц Константин, известен като Тийн, рядко присъства на публични събития на кралското семейство и е слабо популярен дори в Нидерландия. По-големият му брат

принц Фрисо пък

бе служител на

компания за

обогатяване на уран

Той загина по време на ски ваканция в Австрийските Алпи, затрупан от лавина през 2012 г. Никой от работещите членове на нидерландското кралско семейство не получава субсидия от хазната. Самият крал Вилем-Александър извършва понякога търговски полети със самолети на холандската авиокомпания KLM, но определя тази си дейност като хоби, а не като работа.

Съпругът на най-малката дъщеря на шведския крал Карл XVI Густав

отказа да получи

кралска титла,

когато се ожени за

принцеса Маделин

през 2013 г. Кристофър О'Нийл, който има британско и американско гражданство, обясни това си решение с желание да бъде независим и да може сам да печели пари за семейството си. Той е финансист, докато съпругата му работи за благотворителна организация и миналата година издаде детска книжка. Двамата имат 3 деца, които дядо им официално освободи от кралски задължения през октомври заедно с още двама братовчеди без шанс някога да седнат на трона.

Шведската принцеса Маделин със съпруга си Кристофър О'Нийл, който се отказа от благородническа титла, за да прави бизнес, и трите им деца.
Шведската принцеса Маделин със съпруга си Кристофър О'Нийл, който се отказа от благородническа титла, за да прави бизнес, и трите им деца.

Решението на 73-годишния монарх бе продължение на предприети по-рано промени в статута на шведската корона, чрез които загуби някои от правомощията си. С някои от тях той ограничи и официалните представители на кралското семейство само до първородната си дъщеря Виктория Шведска, която трябва да го наследи на трона, нейния съпруг и двете ѝ деца.

Твърди се, че такава реформа иска да направи в голямото британското кралско семейство и принц Чарлз, след като поеме управлението на Обединеното кралство от майка си. Намерението бе разкрито около скандала с по-малкия му брат принц Андрю.

През ноември той бе принуден да се оттегли от обществените си задължения като представител на короната, след като не успя да изчисти името си в телевизионно интервю от неподходящото приятелство с опозорения американски финансист Джефри Епстайн.

Бизнесменът се самоуби в килията, докато срещу него течеше второ разследване за педофилия и сексуална експлоатация. Едно от пострадалите момичета разкри, че е

правило секс три

пъти и с Андрю,

когато е било на 17 г.

Принцът отрече тези твърдения, но пропусна да изрази съпричастност към жертвите на финансиста и съжаление за приятелството си с него. Това предизвика вълна от възмущение и някои от 200-те организации, на които бе патрон, отказаха да работят с него.

За да се спаси короната от по-голям скандал, херцогът на Йорк бе принуден от майка си Елизабет II и брат си Чарлз да се оттегли от публични функции.

Едва бе утихнал шумът около него, и Хари и Меган нанесоха още по-сериозен удар върху публичния образ на британското кралско семейство с желанието си да се преместят в Канада. Стана ясно, че те се чувстват нещастни да го представляват и искат да водят независим живот. По принцип това не е невъзможно, но големият проблем е

как двамата смятат

да изкарват парите

си, тъй като те

не се отказват от

благородническите

си титли,

а само от кралската субсидия. Кралицата вече заяви, че ги подкрепя по принцип, но предпочита да останат част от кралското семейство и да работят единствено за него. Тъй като неяснотите по техния двойствен статут са големи, все още не е взето окончателно решение по въпроса. 

Принц Хари и Меган
Принц Хари и Меган

“Няма формуляр за кандидатстване за член на кралското семейство. Няма интервю, обжалване и пътищата за влизане и излизане от него са много малко. Това е тази странна лотария, която ти се пада при раждане. Но за да продължиш да бъдеш член на кралското семейство, трябва да правиш две неща – да служиш и да оцеляваш”, казва кралският кореспондент на Би Би Си Джони Даймънд. По думите му

някои от

задълженията са

наистина скучни,

но трябва да оцеляваш и да подпомагаш и със сигурност да не заплашваш бъдещето на кралското семейство и британската монархия.

“Това не е лош живот. Това е ограничен живот, често не по твой избор. В замяна на твърде луксозен стандарт, ти губиш голяма част от правото си на избор”, обяснява Даймънд. Това са неписани правила, благодарение на които все още съществуват монархии заедно с демократични управления.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници
3 причини, поради които умните жени предлагат да платят сметката
Извратената истина за това защо жените казват „да“ на секса, когато имат предвид „не“
Селин Дион проговори за болестта си след завръщането си в шоубизнеса

Напишете дума/думи за търсене