7-те най-важни неща в живота на митрополит Антоний

Митрополит
 Антоний участва 
на дискусията, 
организирана от “24 часа” за 
приоритетите 
на страната през следващите 30 г.

Владиката участва в кондиционни тренировки, когато му остане време

Духовните лица не робуват на вещи. Изцяло ползваме заобикалящия ни свят, но той е средство, а не самоцел. С това уточнение Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний се съгласява да се включи в рубриката на “24 часа” “7 любими неща”. В петък той отбеляза и имения, и рождения си ден на празника на неговия небесен покровител св. преп. Антоний Велики. “Придържам се към думите на св. апостол Павел: “Всичко ми е позволено, но не всичко е полезно”, казва Негово Високопреосвещенство. Любимите му неща имат духовно измерение, водени от Бог и вярата в него.

1. Бог

За един духовник да обича Бога е първото нещо, което води живота му. Той е създателят, творецът, началото и краят на всичко”, казва митрополит Антоний. Още като дете вярва, че има нещо, което е извън човешките възможности. Спомня си, че тогава е имало режим на тока. Спирали го точно когато има детски филмчета. “Молих се с поглед нагоре да дойде тока, за да ги гледам. Изглежда наивно, но бях дете. ” Осъзнава Бог в пълнота като възпитаник на Духовната семинария и Богословския факултет на Софийския университет. “Както в семейния живот колкото повече опознаваш човека до себе си, толкова повече го обикваш, така и за духовника е с любовта към Бог и вярата. Колкото повече ги опознаваш, толкова по-силно те остават в сърцето ти”, казва владиката.

2. Природата като

Божие творение

“Бог е сътворил света толкова премъдро - с такава хармония и разнообразие, че когато човек вникне дълбоко в него, вижда съвършената ръка на Твореца. Обичам България - прекрасните планини, реки, морето, разнообразието на флората и фауната. Човекът се намесва с гордостта и тщеславието си, опитва се да развали тази хармония, но в крайна сметка природата възстановява нарушения баланс”, обяснява митрополит Антоний. Той често стои на брега на морето, което показва безкрайността, в която човек намира себе си и Бога.

3. Пътуването

Пътуването ме обогатява. Обичам да пътувам. Служението ми в църквата съвпадата с това, което обичам. Пътувам много. Епархията е голяма. Пътувайки, човек посещава различни места, среща се с различни интересни хора и черпи опит и познания.

4. Спорт и

здравословно хранене

Активният начин на живот - спорт и здравословно хранене, също са много важни за Негово Високопреосвещенство, без обаче да се превръщат в култ и да обсебва вниманието му.

“Здравословното хранене е залегнало в устоите на православната църква - постите в определени периоди на годината, когато човек физически пости заедно с духовния пост. Тялото има нужда от тази почивка”, казва той. За него е важна и разнообразната храна, която да не натоварва организма. Тя трябва да бъде умерена, както съветва църквата. 

Негово Високопреосвещенство по време на служба в храма
Негово Високопреосвещенство по време на служба в храма

“Спортът - за да с чувства човек в кондиция. Когато се занимаваме с интензивна мисловна дейност, спортът помага на концентрацията. Човек трябва да бъде в добро физическо здраве. “Защото никой никога не е намразил плътта си, а я храни и съгрява”, казва св. апостол Павел. Но не бива да превръщаме грижата за тялото във фикс идея”, разказва владиката. Той обича да ходи сред природата, а когато има време, участва в кондиционни тренировки. За него спортът създава самодисциплина и калява волята - качества, които църквата толерира. “За един духовник е по-добре да прекара 1 час във фитнеса, отколкото на маса за ядене, пиене и безполезни приказки”, категоричен е той.

5. Общуването с

интересни хора

Така виждаш споделен опит на различни хора. Човек е сътворен да се стреми към съвършенство. То е свързано с познаването на Бога, с развиването на талантите, които Бог е вложил в него. С вяра и трудолюбие те дават плодове. Наред с това е важно общуването с децата. Те са много чисти и непринудени, дават ясни и непринудени отговори на неща, които човешкото съзнание оставя на заден план заради суетата на ежедневието и ангажиментите. Те са бъдещето и трябва да знаем, че е много важно какво ще посеем в тяхните души. Затова църквата настоява за въвеждане на вероучението в училищата.

6. Изобразително

изкуство

То показва, че човек е призван да бъде съработник на Бог чрез усъвършенстването на уменията си. Когато застанеш пред картина или скулптура, виждаш душевността на твореца. Ако е в мир със себе си, тя излъчва хармония в цветовете и пропорциите. Виждат се и хаос и безредие. Не харесвам всякакви видове изкуство, но обичам да го наблюдавам, защото то подбужда възхищение и преклонение пред Бога, който е вдъхновил твореца.

7. Четене на книги

Човек трябва да чете. Трупането на познание води до убедеността в съществуването на Бог. Освен Библията - книгата на книгите, има много други с духовна тематика. Но човек трябва да разшири познанията си с научна и художествена литература.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Тарантино се отказа да снима филма The Movie Critic - последен за кариерата му
Интересни факти за зодията ви
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър
Защо мъжете заспиват след оргазъм?
"Де е България?" – революционен финал от Миро и Маестрото в зала "Арена София"!

Напишете дума/думи за търсене