Ярабуба e най-старият кратер на Земята (Видео)

Учени определиха точната година, когато метеорит се е блъснал в Земята и е образувал най-стария запазен кратер от удар, съобщиха АФП и в. "Индипендънт".

Кратерът Ярабуба в Западна Австралия е с 200 милиона години по-стар от най-близкия си съперник. Там е паднал метеорит преди 2 229 милиарда години, предаде БТА

По онова време в този район е имало ледници. Симулациите показват, че ако метеоритът, образувал кратера, е ударил континентален лед, той е изхвърлил 5000 трилиона килограма пара в атмосферата. Това би могло да промени климата на планетата, дори да създаде парников ефект, причинил края на периода известен като "Земя-снежна топка".

Учените от университета "Къртис" са датирали кратера, използвайки минерали от него, променени от удара. Подобно датиране е сложно, защото земната повърхност се изменя с времето - тектониката и ерозията преместват материалите. Затова много старите кратери са трудни за идентифициране.

Материали, изхвърлени от кратери на повече от два милиарда години, са намирани в части на Австралия и Африка. Самите кратери обаче не са открити.

Кратерът Ярабуба е с диаметър 70 м, но трудно се разграничава заради ерозията на първоначалната структура.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Наталия Кобилкина: Жените се държат като мъже, но така трудно ги печелят
Любовната съвместимост на Телеца с останалите зодии
Изкуственият интелект генерира модели от модната индустрия
Последните думи на известни хора
Как да предпазим децата от капаните на Facebook?

Напишете дума/думи за търсене