Немският посланик номиниран за “Сирак Скитник”, от БНР отложиха церемонията

Немският посланик Кристоф Айххорн говори с Ирина Недева за случилото се преди 30 г.

Решението е на УС на радиото заради годишния бюджет за 2020 г.

Немският посланик Кристоф Айххорн бе номиниран за наградата “Сирак Скитник”, но церемонията по връчването ѝ бе отложена ден преди да се състои.

Една от първите медийни изяви на германския посланик у нас е музикален прочит на случилото се преди 30 години в специалното издание на радиопрограмата “Хоризонт до обед”. И това не е случайно - преди да стане дипломат, Кристоф Айххорн е бил именно радиожурналист и водещ в ARD в Германия.

В предаването посланикът се връща към тези си години и е не просто гост на Ирина Недева, а неин ководещ, за да бъде по-близко до хората. Двамата споделят впечатленията си от събитията преди 30 години - той за Германия, а тя - за България.

“България и Германия споделят общ исторически опит - свободата. Преди 30 години на 9 ноември падна Берлинската стена, слава богу! Преди 30 години стотици хиляди българи бяха на улицата и какво искаха? Свобода. За себе си, за децата си, свобода за всички нас, в Европа. Свобода - това празнуваме днес”, казва на чист български посланик Айххорн в ефира на радиото.

В годините, когато Берлинската стена пада, той вече е дипломат в Москва. Тогава мениджърът на рокгрупата “Скорпиънс” го моли да им уреди среща с Михаил Горбачов. В началото Айххорн се стъписва, но в крайна сметка това се оказва нетрудна задача, защото Горбачов проявява интерес. “Тази песен ни казва повече от хиляди думи”, обяснява посланик Айххорн, след като в ефира на “Хоризонт” прозвучава емблематичната песен на групата “Вятърът на промяната”. “Всички празнуваме свободата на един език - този на музиката”, изтъква посланикът. Той много харесва и българската песен на промяната - “45 години стигат”.

Именно това предаване е сред номинираните за годишните награди на БНР “Сирак Скитник”. По традиция те се дават на 25 януари - в Деня на радиото. Тази година обаче церемонията бе отложена. “Българското национално радио отлага концерта, посветен на 85-годишнината на медията, и връчването на голямата награда “Сирак Скитник” и годишните награди. Решението е на управителния съвет на общественото радио. Събитието се отлага до утвърждаване на годишния бюджет за 2020 г.”, обясниха от общественото радио.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Тарантино се отказа да снима филма The Movie Critic - последен за кариерата му
Интересни факти за зодията ви
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър
Защо мъжете заспиват след оргазъм?
"Де е България?" – революционен финал от Миро и Маестрото в зала "Арена София"!

Напишете дума/думи за търсене