Цанко Цветанов дари на фондация “Димитър Бербатов” “подаръците” от 50-годишнината си

Цанко Цветанов със съпругата си Теодора по време на празненството за 50-годишния си юбилей

Помоли приятелите си, вместо да купуват изненади за него, да помогнат за каузата “Успелите деца на България”

Един от най-любимите български футболисти, героят от САЩ'94 Цанко Цветанов отбеляза своя половинвековен юбилей.

Един от най-добрите защитници в националния отбор, един от най-интелигентните хора и доказани добряци от успелите ни футболисти реши да отпразнува 50-ата си годишнина по начин, който да го направи истински щастлив - хем да е със семейството и приятелите си, хем заедно да се превърнат в отбор на доброто.

По традиция в деня на своя празник Цанко Цветанов е с най-близките и се наслаждава на най-ценното - тихото семейно щастие. А впоследствие събира и приятелите си за почерпка за здраве. Празненството в началото на 2020 г. обаче бе много по-специално - и заради 50-годишния юбилей, и заради удоволствието, което четвъртият в света реши да си подари. С поканата за тържеството дойде и желанието на рожденика за подарък - вместо да купуват изненади за него, да съберат парите от евентуалните покупки и да бъде направено общо дарение за фондация “Димитър Бербатов”, която вече 12-а година е най-добър приятел на успелите деца на България. Цанко Цветанов и семейството му са

очаровани от мисията

на фондацията на

Димитър Бербатов

всестранно да

подпомага младите

хора да се образоват, да развиват своите дарби в различни сфери, както и да им дава шанс да ги споделят със света. И така се ражда идеята - вместо бронзовият медалист от световното първенство в САЩ да получи куп лични подаръци, да дари средствата за по-доброто утре на страната ни. Речено-сторено. Сякаш, за да се завърне за миг и романтиката от футбола, и годините, в които играчи могат да са ожесточени съперници на терена, но да демонстрират огромно уважение и приятелство в живота, споделяйки еднакви ценности. И играейки заедно в тима на доброто. Така 4-кратният шампион на България (веднъж с “Етър” през 1991 и три пъти с “Левски” - през 1994, 1995 и 2002 г.) и участник в 6 от историческите за България мачове на Мондиал 1994 дари “подаръците” от 50-годишния си юбилей във фондацията на момчето, поело от “Пирин” през ЦСКА, за да стане първи българин, шампион и голмайстор на Англия, рекордьор по голове в националния отбор и 7-кратен футболист №1 на България.

Цанко Цветанов вдига тост с приятелите си по време на тържеството за 50-годишния си юбилей.
Цанко Цветанов вдига тост с приятелите си по време на тържеството за 50-годишния си юбилей.

Цанко Цветанов е роден на 6 януари 1970 г. в село Българско Сливово. Започва да играе на баира с приятели от махалата. Правят си врати от тополите край язовира. С няколко деца започват всеки ден след училище да ходят с автобуса до Свищов и да тренират в “Академик”. Забелязват го от “Етър” и го канят в отбора. Първоначално по-свитичкият Цанко не иска да се разделя със семейството си, но един ден баща му взема москвича на комшията и откарва сина си във Велико Търново. Цветанов играел ляво крило. На подбор за националните отбори Боре Ангелов казал на треньора му в “Етър” Николай Генчев, че вече си е избрал децата за отбора: “Съжалявам, другарю, вече всичко е заето. Нямаме само ляв бек.” Тогава Генчев излъгал: “Ама аз ви водя ляв бек.” После казал на Цветанов, че това му е шансът за националния и трябва да влиза да играе ляв защитник. Амбицираният Цветанов влиза в отбрана, хвърля се на шпагати, бяга, рита... Започва да играе защитник и в старшата в Търново. И така започва всичко, водещо до историческата титла с “Етър”, паметните мигове в “Левски”, кариерата в чужбина във “Валдхоф”, “Абърдийн” и “Енерги”. Освен титлите Цветанов е носител на купата на България през 1994 и 2002 г. с “Левски” и на купата на БФС през 1991 г. с “Етър”. Има 40 мача и 1 гол за националния отбор. След като е част от Пеневата чета и похода на златното поколение в Америка, Цанко играе и в трите ни срещи на Евро 1996 в Англия. От 2004 г. става помощник-треньор в “Левски” и е част от щаба на Станимир Стоилов, класирал български клуб за първи път в Шампионската лига и стигнал 1/4-финал за УЕФА. През 2012 г. е начело на “Етър”. Асистент е на Мъри още в “Литекс”, националния отбор, “Анортозис” и “Ботев” (Пд). От 2014 Стоилов и Цветанов преминават заедно в “Астана”, където приказката им продължава - не само печелят първата титла за клуба в историята, но триумфират като шампиони 4 поредни години, превръщат “Астана” в първия клуб от Казахстан, участник в групите на Шампионската лига. От март 2018 г. Цветанов е помощник на Стоилов и в националния отбор на Казахстан. В момента Цанко е в “активна почивка”, но в очакване на ново предизвикателство.

Моментът съвпада и с възможността за отпразнуване на 50-годишния юбилей с близки и приятели и с кауза. Защото в случая дори не са най-важни изброените факти за футболните успехи, най-важна си остава човещината. И осъзнатото помагане в името на бъдещето на България.

А изборът на фондация “Димитър Бербатов” изглежда повече от логичен. Фондацията на бившия нападател на “Манчестър Юнайтед” не само награждава всяка година най-добрите таланти в три различни възрастови групи и в различните области - изкуства, науки и спорт, но и във всеки ден от всяка следваща година е

на разположение

за проблемите,

радостите и

сбъдването

на мечтите

на всички, попаднали в общността “Успелите деца на България”. Едноименните награди на фондация “Димитър Бербатов” са първите учредени в България годишни награди за постижения на ученици във всички сфери на тяхната изява и проектът, с който най-често се асоциира дейността на фондацията на футболната звезда. И в момента - до 7 февруари 2020 г., тече периодът на номинации за постиженията на талантливите българчета през изминалата година в изкуствата, науките или спорта.

Целта на наградите “Успелите деца на България” е преди всичко да поощри изявените деца и да стимулира тяхното развитие, обозначавайки постиженията им като значими за цялото общество. Той възпитава в уважение към успеха, основан на талант и усилия, в целеустременост, желание за изява и самоусъвършенстване. А всички номинирани достойни българчета, оценявани от експертно жури, попадат в Клуба на успелите деца, или иначе казано - в семейството на фондация “Димитър Бербатов”. И така и за тях влиза правилото, че в семейството всички си помагат.

Така, както в част от семейството на доброто реши да влезе и Цанко Цветанов. Да даде и своя принос за развитието на български шампиони, да даде и пример за правилни избори в живота.

А по време на тържеството за 50-годишния юбилей Цветанов все пак получи и един специален подарък лично за себе си, и то от хората, които му правят подаръци всеки ден. Знаейки голямата любов на Цанко към българската музика, съпругата му Теодора и дъщеря му Ния

поканиха да пее за

празника легендарния

Йордан Караджов

и дадоха “Сигнал” за своята голяма любов към достойния юбиляр.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене