100-те дни на Херо Мустафа - главозамайващ ритъм

Г-жа Мустафа заедно с Бойко Борисов, посланиците на Гърция и Азербайджан правят инспекция на проекта за междусистемна газова връзка Гърция - България.

“Изключително много обичам да се запознавам и разучавам българските традиции и култура. Включително и музика – бих се радвала да се запозная с българския музикант Графа!”

Това откровено признание направи пред “24 часа” посланичката на САЩ Херо Мустафа. “Изненадващо и неочаквано! Благодаря за отношението! Затова, че е забелязала това, което правя.

С нетърпение

очаквам наша

среща”, отвърна

Владимир Ампов

- Графа.

Херо Мустафа наложи главозамайващ ритъм през първите си 100 дни в България. Три месеца след идването си посланичката набра изключителна популярност и показа лицето на дипломат, загрижен за страната, в която работи.

На 16 октомври Херо Мустафа кацна на летище София със съпруга си - индийски бизнесмен, и двете им дъщери. Оттогава посланичката не спря да работи за българо-американските отношения, да се запознава с всякакви забележителности и да се среща с известни и обикновени хора.

Нейно Превъзходителство, която говори 9 езика, сред които португалски, арабски, хинди, руски, гръцки, започна усилено да учи български. Самата тя казва, че се

опитва всеки ден

да отделя време,

за да подобри

българския си

И резултатът е видим - тя вече започва всяко свое изказване на родния ни език. Дори пусна видео във фейсбук, в което на приличен български разказва за семейството и работата си. 

Посланичката заедно със Соломон Паси по време на лекция в “Атлантическия клуб”.
Посланичката заедно със Соломон Паси по време на лекция в “Атлантическия клуб”.

“Пристигам на този пост след 20 г. в дипломацията. През цялата си кариера съм се занимавала активно с енергийната сигурност, върховенството на закона и антикорупционните мерки. Искам да работя за задълбочаване на партньорството ни и за засилване на американските инвестиции в България. Вярвам, че като партньори и съюзници в НАТО България и САЩ са по-силни заедно”, казва във видеото Херо Мустафа. Тя е от кюрдски произход и още като дете със семейството си бягат от Ирак и се установяват в САЩ. В кариерата си пък работи с трети американски президент подред.

Веднага щом пристигна, дипломатката се запозна с премиера Бойко Борисов, президента Румен Радев, министри от кабинета и лидери на политически партии. Посолството редовно отразява със снимки и текстове всичките ѝ изяви. 

Първата голяма проява на г-жа Мустафа беше в средата на ноември, когато заедно с Бойко Борисов, посланиците на Гърция и Азербайджан направиха инспекция на проекта за междусистемна газова връзка Гърция - България. Тогава американската посланичка

се качи в

джипа на премиера

и го похвали, че

кара много добре

“Херо, тук съм возил Антонио Таяни, Доналд Туск, Дейвид Камерън”, изреди имената на важните си пътници министър-председателят.

Посланичката на САЩ даде и първото си интервю в България пред “24 часа”. В него говори преди ключовата среща на Бойко Борисов и президента на САЩ Доналд Тръмп във Вашингтон в края на ноември. Тя обясни, че желанието на Америка е България да се превърне в истински енергиен хъб, а

борбата с корупцията

е неин приоритет

Херо Мустафа пътува до американската столица, за да участва в разговорите между делегациите на двете страни. Взаимоотношенията между САЩ и България вече се намират на ново ниво на растеж и съвместни действия, обяви тя след завръщането си на лекция в Атлантическия клуб. 

Херо Мустафа заедно с премиера Бойко Борисов по време на посещението на американския самолетоносач “Хари С. Труман”.
Херо Мустафа заедно с премиера Бойко Борисов по време на посещението на американския самолетоносач “Хари С. Труман”.

Според дипломатката след 3 години нашата страна може да бъде най-атрактивната дестинация в региона за американските компании, ако напредне в установяването на върховенството на закона и борбата с корупцията. Първата дипломатка на САЩ показа ясно, че е дисциплинирана и че няма да отстъпва от принципите си.

Предупреди българските власти, че Вашингтон е готов да санкционира корумпирани български официални лица и техните семейства, за да помогне на България да засили своята демокрация и свободна пазарна икономика. И даде пример, че американските власти могат да налагат забрана за издаване на US виза на чужди държавни служители и членовете на тяхното семейство, които са свързани с корупция. В началото на януари

у нас дойде

красивата пазителка

на закона

Джесика Ким

от правосъдното министерство на САЩ, която ще е съветник по въпросите на правосъдието и борбата с корупцията и организираната престъпност. Херо Мустафа веднага я пусна в дълбокото, като я заведе на среща с премиера Борисов и правосъдния министър Данаил Кирилов. 

Херо Мустафа посети и ГКПП Капитан Андреево, за да подчертае ангажимента на САЩ към партньорството и сътрудничеството с България за укрепване на граничната сигурност.
Херо Мустафа посети и ГКПП Капитан Андреево, за да подчертае ангажимента на САЩ към партньорството и сътрудничеството с България за укрепване на граничната сигурност.

На фона на сериозните теми посланичката продължи на пълни обороти да опознава страната ни. Посети Ботаническата градина в София и веднага сподели в социалните мрежи какво означава името ѝ на български: “Херо е вид цвете. В България го наричаме ружа”. Явно срещата с цветята вдъхнови дипломатката да избере българската роза като мотив на своята уникална посланическа монета. Тя ще я подарява на хората, с които се среща. 

Херо Мустафа се поздравява с президента Румен Радев
Херо Мустафа се поздравява с президента Румен Радев

След като се вози в джипа му, посланичката

отлетя с Бойко

Борисов към

американския

самолетоносач

“Хари С. Труман”

в Черно море.

“По вода и по суша заедно сме по-силни”, каза Мустафа на борда на самолетоносача.

И за да бъде Коледа необикновена, Херо Мустафа реши да уважи родните традиции и

направи сама

българска баница

“Храната е важна част от всяка култура. За да разбереш истински една култура, трябва да разбереш и оцениш храната”, убедена е тя. Разказа, че заедно със съпруга си Равниш са запалени кулинари, когато им остава свободно време.

Финала на 2019 г. дипломатката отбеляза по култов начин, като изпя с Васил Найденов и Богдана Карадочева неостаряващия хит “Нова година” на тържество в мисията на САЩ. 

Заедно с една от дъщерите си разглежда детския научен център “Музейко”, който е основан от Фондация “Америка за България”.
Заедно с една от дъщерите си разглежда детския научен център “Музейко”, който е основан от Фондация “Америка за България”.

Новата година за американската посланичка стартира с важния дебат за стратегическо сътрудничество между България и САЩ в Министерския съвет. Като ловък дипломат Херо Мустафа обсъди с българските власти важността на диверсификацията на газовите доставки часове преди премиерът Борисов да замине за Истанбул за пускането на газопровода “Турски поток”. На събитието бяха президентите на Турция, Русия и Сърбия. 

Посланичката избра българската роза като мотив на своята уникална посланическа монета.
Посланичката избра българската роза като мотив на своята уникална посланическа монета.

Херо Мустафа

празнува и Василица

с ученици

от село Караджово, дори се хвана на хорото с тях. Посети инкогнито крепостта Царевец във Велико Търново. Никой не знаел там, че тя ще идва, служителите в музея изобщо не разбрали, че имат ВИП визита.

“Впечатлена съм от хилядолетната история на България, от магията на фолклора, от силата на българския дух”, каза дипломатката. 


Посланичката на САЩ играе хоро с ученици от село Караджово на Василица.
Посланичката на САЩ играе хоро с ученици от село Караджово на Василица.

Още в началото на престоя си тя заложи на културните контакти. През първия месец се разходи из столичните улици, посети Софийската градска библиотека и разгледа Рилския манастир. Първата дипломатка на САЩ, която е завършила национална сигурност и международни отношения, се наслади на прочутото Панагюрско съкровище в Националния исторически музей и се снима за спомен със скулптурите на Петко и Пенчо Славейкови. 

Херо Мустафа посети Царевец инкогнито, но се снима за спомен.
Херо Мустафа посети Царевец инкогнито, но се снима за спомен.

Херо Мустафа в първите си 100 дни не пропусна да разговаря и с патриарх Неофит, и с главния мюфтия в България. 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Когато обичаме и мразим партньора си едновременно
Най-странните фетиши в секса
Котките наистина ли пазят от лоша енергия?
Неочаквано 93-годишният Клинт Истууд се появи на публично събитие (Видео, снимки)
5 храни, които повдигат настроението, според науката

Напишете дума/думи за търсене