Скоро пенсионират 95-годишния сенник

Инженерите от технологичната компания Bosch преоткриха 95-годишния класически сенник, като го направиха виртуален. Изобретението бе представено на изложението за модерни джаджи в Лас Вегас. Дигиталният сенник Virtual Visor представлява прозрачен LCD панел с камера, насочена към водача, като с помощта на изкуствения интелект се затъмняват само зоните, заслепяващи шофьора. Именно Virtual Visor получи наградата за “Най-добра иновация” на изложението за потребителска електроника CES 2020.
Поради временното заслепяване слънцето е причина за два пъти повече автомобилни катастрофи от мъглата, поледицата и дъжда. Всяка година Националната администрация за безопасност на движението по магистралите на САЩ съобщава за хиляди пътни произшествия поради заслепяване от слънчевите лъчи, а друго проучване сочи, че рискът от автомобилна катастрофа е с 16% по-висок при ярка слънчева светлина. Традиционният сенник в най-добрия случай предпазва частично очите от лъчите, но заедно с това голяма част от зрителното ви поле също е закрито.


С иновативния дигитален Virtual Visor с прозрачен LCD дисплей и камера Bosch преобразява автомобилното купе. Virtual Visor свързва LCD панела с камера за наблюдение на водача и пътниците, която следи слънчевите сенки по лицето на водача.
С помощта на
изкуствен интелект
системата
идентифицира очите, носа и устата на шофьора и разпознава сянката, която слънцето хвърля върху тях. Алгоритъмът анализира зрителното поле на водача, като затъмнява само малка зона от дисплея, през която светлината достига очите му. Останалата част остава прозрачна, без да затъмнява голяма секция от зрителното поле на шофьора.
Креативното прилагане на технологията с течни кристали за целево затъмняване на отделни зони от дисплея намалява опасното слънчево заслепяване, дискомфорта на водача и риска от катастрофи, като подобрява видимостта и безопасността.


В Лас Вегас японският гигант Sony изненада всички не с новия си телевизор, а като разкри електроавтомобила Vision-S. Това е електрически концептуален седан, който е предназначен да демонстрира силите на японския технологичен конгломерат - от развлекателни продукти до сензори за камери и други технологични иновации. Vision-S е напълно реален прототип, който се движи.
Концептът
е оборудван с два
електромотора
по 272 к.с.
мощност всеки
Те ускоряват от място до 100 км/ч за 4,8 сек. Максималната скорост е електронно ограничена на 240 км/ч. Моделът, освен електрически и автономен, предлага най-доброто от традиционно силните страни на марката в интериора. Автомобилът е изработен съвместно с Magna Steyr, а Nvidia, Continental, Bosch, ZF и Qualcomm са помагали с основните системи. Моделът е оборудван с 33 сензора за засичане на хора и обекти.

Бутони има само на мултифункционалния волан, а режимите за шофиране се избират с помощта на въртящ се контролер.


Друга могъща технологична компания - Continental, в партньорство със Sennheiser предлага революционна музикална система, която е напълно лишена от традиционните говорители или колонки. Вместо от тях
звукът идва
от специални
вибриращи
повърхности
по таблото и във вратите на автомобила. Това пести място и позволява повече свобода във вътрешния дизайн, а в същото време намалява теглото на колата, както и разхода на гориво. Създателите на системата се кълнат, че качеството на звука не само не отстъпва, но дори и превъзхожда това на класическите системи.
Новаторските идеи, реализирани с участието на български инженери, за пореден път бяха под светлините на прожекторите по време на тазгодишното изложение в Лас Вегас. На щанда на Вистеон на фокус отново бяха основните кокпит системи – информация за водача, инфоразвлекателни продукти, интегрирани системи в контролери за автономни автомобили.
Новият POLED дисплей пък е структура с непрекъсната предна маска, позволяваща огъване на централния дисплей с 5 градуса назад и 15 напред към шофьора.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър
Защо мъжете заспиват след оргазъм?
"Де е България?" – революционен финал от Миро и Маестрото в зала "Арена София"!
След развода с Брад Пит Анджелина Джоли е придобила 100 млн. долара
Йордан Лечков стана за първи път дядо

Напишете дума/думи за търсене