Астрономи наблюдаваха рядко явление - акреционен взрив

СНИМКА: Pixabay

Астрономи от университета Ибараки в Япония наблюдаваха рядкото събитие акреционен взрив, предизвикано от свръхмасивната протозвезда G358-MM1, съобщи Сайънс алърт.

До акреционен взрив обикновено се стига при формиране на звезда, когато тя започва да поглъща прекалено много вещества от междузвездното пространство. Подобни експлозии са наблюдавани само три пъти в Млечния път. Известно е, че при това се активират естествените мазери - наблюдаваните в сантиметровия диапазон радиовълнови еквиваленти на лазерите, предава БТА.

През 2019 г. с помощта на мрежа телескопи в Австралия учени регистрираха повишена активност на мазери, свързани с протозвездата G358-MM1. Последвалите наблюдения разкриха наличие на топлинни вълни, които идваха от източника, преминавайки през обкръжаващото звездата вещество. Подобен феномен бе наблюдаван за пръв път и не е бил регистриран при предишните два акреционни взрива.

Специалистите са на мнение, че са открили неизвестен по-рано тип акреционен взрив. Възможно е да съществуват много разновидности на тези феномени, чиито свойства зависят от масата и еволюционния стадий на млада звезда.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Анатомия на женския оргазъм
Фабинг - новата дигитална зависимост
Хвърлиха предмет по Ники Минаж по време на концерт (Видео)
Чао на бръчките около очите

Напишете дума/думи за търсене