Джак Феъруедър спечели наградата "Коста" за книга на годината

Джак Феъруедър Снимка: Twitter

Бившият военен репортер Джак Феъруедър спечели приза за книга на годината - най-високото отличие на литературните награди "Коста", пише в. "Гардиън", цитиран от БТА.

Феъруедър беше отличен за "Доброволецът" - биография на бореца от полската съпротива Витолд Пилецки, който по собствена воля се внедрява в концентрационния лагер Освиенцим, за да разкрие ужасите му пред света.

По-рано през месеца Джак Феъруедър беше отличен за произведението си и в категорията за биография.

"Съдиите бяха единодушни в избора на "Доброволецът" от Джак Феъруедър. Историята е невероятна - динамична като трилър и чете се като художествена творба, въпреки че е факт. Това е история, каквато никой от нас не е чел преди. Говорим за необикновена и важна книга, която хората трябва да прочетат", казва председателката на журито Шан Уилямс.

На състоялата се в Лондон церемония победителят посвети наградата си на двете деца на Витолд Пилецки.

Миналата година с водещото отличие на наградите "Коста" беше отличен Барт ван Ес от Оксфордския университет за творбата си "Скроеното момиче", също посветена на Холокоста.

Сред предишните носители на приза за книга на годината са Хилари Мантел, Хелън Дънмор, Себастиан Бари, припомня изданието.

Наградата "Коста" е учредена през 1971 г. под името "Уитбред". Връчва на писатели от Великобритания и Ирландия за творби, излезли от печат предишната година. Отличието носи името на спонсорите - веригата британски кафенета. Носителят на приза за книга на годината получава парична премия от 30 000 британски лири.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Когато обичаме и мразим партньора си едновременно
Най-странните фетиши в секса
Котките наистина ли пазят от лоша енергия?
Неочаквано 93-годишният Клинт Истууд се появи на публично събитие (Видео, снимки)
5 храни, които повдигат настроението, според науката

Напишете дума/думи за търсене