Неандерталците са погребвали мъртвите си с цветя

Възстановка на неандерталец СНИМКА: Уикипедия

Скелет на неандерталец, откри в иракска пещера, известна с намерените фосили на тези изчезнали братовчеди на нашия вид, предостави нови доказателства, че те са погребвали мъртвите си, и то с ритуали с цветя, съобщи Ройтерс.

Добре запазената горна част от скелет на възрастен неандерталец, живял преди 70 000 години, чийто пол не е установен, е намерена в пещерата Шанидар в полуавтономния район Кюрдистан на Северен Ирак. Индивидът, вероятно на 40 или 50 години, е наречен Шанидар Зет, предава БТА.

В пещерата в средата на миналия век са намерени останките на още 10 неандерталци - седем възрастни и три детски. Те дават информация за физическите характеристики, поведението и начина на хранене на вида. Намерени са и полени в пръстта около единия от скелетите. Още тогава някои специалисти казват, че неандерталците са погребвали мъртвите си и са имали погребални ритуали с цветя.

Тази хипотеза оспорва популярното схващане, че неандерталците са били първични и не особено умни.

Други специалисти обаче изтъкват, че поленът може да се дължи на замърсяване по време на разкопките, или да е донесен от гризачи или насекоми.

Костите на Шанидар Зет обаче са намерени в седимент с древен полен и други минерализирани растителни остатъци, насочващи към вероятно погребение с цветя. Находката още се изследва в университета на Кембридж.

Спорът за евентуалните погребални ритуали на неандерталаците е част от по-големия дебат за нивото на когнитивното им развитие.

"Ключово тук е съзнателното действие. Телата могат да бъдат погребани и от практичност - за да не бъдат привлечени опасни мършояди и/или заради миризмата. Важно е това, което е отвъд практичните елементи, защото насочва към по-сложно, символично и абстрактно мислене, към състрадание и грижа за мъртвите, и вероятно чувства на скръб и загуба" - каза ръководителят на изследването Ема Померой.

Шанидар Зет изглежда положен в издълбана ниша в подпочвения слой, заедно с още трима души, но не се знае дали погребенията им са били едновременни или разделени от десетилетия или векове.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Изкуственият интелект генерира модели от модната индустрия
Последните думи на известни хора
Как да предпазим децата от капаните на Facebook?
Уличен артист подари своя картина на Сара Джесика Паркър

Напишете дума/думи за търсене