Мирела Френи - музата на Гяуров, която остана в историята като най-добрата Мими от "Бохеми"

Николай Гяуров и Мирела Френи често играеха на една сцена.

Тя остана в историята като най-доброто превъплъщение на Мими от "Бохеми"

Дни преди да навърши 85 години почина голямата италианска оперна певица Мирела Френи, вдовица на свтовноизвестния български бас Николай Гяуров.

Френи се превърна в една от на-значимите оперни певици сопрани на XX век благодарение на таланта и упоритостта си.

Още от дете става известна, след като печели радиоконкурс по пеене на десетгодишна възраст. Веднага обаче спира да пее, защото големият тенор Бениамино Джили я предупреждава,

че може да увреди гласа си

Започва отново на 17-годишна възраст и дебютът й е през 1955 г. в театъра на родния си град в ролята на Микаела в "Кармен" на Бизе.

Тогава започва разцветът на кариерата й и тя решава да се яви на кастинг за ролята на Мими в "Бохеми" на Пучини в оперния театър на Торино. Тъй като винаги е пяла във второстепенни роли, Френи не очаква, че ще спечели този конкурс. Когато обявяват името й, тя изпада в шок, а изненадата й е голяма.

След това има и други роли в много различни стилове, но според критиците нейното превъплъщение в Мими ще остане най-доброто изпълнение в историята. Именно затова тя се утвърждава като една от най-добрите оперни певици.

Това й позволява да застане на сцената до легендарния Лучано Павароти, с когото имат много съвместни участия. Двамата всъщност се познават още от деца, защото били съученици.

Мирела Френи е пяла много пъти на сцената и със съпруга си Николай Гяуров, за когото се омъжва през 1978 г.

И за двамата това е втори брак, а интересното е, че първите им съпрузи са пианисти, което много им помага да се изградят като добри певци.

Според историческите хроники Гяуров неведнъж е казвал, че Мирела Френи е неговата истинска муза в живота.

Двамата помагат за основаването на обучителен център в италианското градче Виньола, където започват да водят майсторски класове през 2002 г.

2 години по-късно обаче

Николай Гяуров умира от инфаркт,

а тя продължава общото им дело.

Интересното е, че се появява за последно на сцена през 2005 г.

Първо посещава България, където присъства като почетен гост в Народния театър на възпоменателната вечер за Гяуров и пее в негова чест.

След половин век на сцена великата Мирела Френи си взема последно сбогом с публиката във Вашингтон в ролята на Жана д'Арк в операта "Орлеанската дева" на Чайковски.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Кои мъже имат успех сред жените според Камасутра
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници
3 причини, поради които умните жени предлагат да платят сметката

Напишете дума/думи за търсене