Зико венча влюбени в Пловдив на магичната дата 20.02.2020

Кметът на Пловдив Здравко Димитров бракосъчета Кристина и Николай и им подари икона на Богородица с младенеца, за да ги закриля
СНИМКА: ЕВГЕНИ ЦВЕТКОВ

Абсолютен рекорд в София - 128 двойки си казаха “да”.

Обредните зали с удължено работно време заради наплива

Абсолютен рекорд на бракосъчетания в София бе отбелязан на 20. 02. 2020 г. На огледалната дата само в столицата си казаха заветното “да” 128 двойки.

За да удовлетворят всички желаещи да сключат брак, шестте обредни дома в София работиха с удължено работно време. Ритуали били записани и за 18,00 ч, за да не бъде върната нито една двойка, обясниха от Столичната община.

Служители с над 30-годишен стаж, които извършват ритуалите, разказват, че толкова голям наплив за определена дата никога не е имало, особено за делничeн дeн. Максимум ритуалите стигали до стотина, и то за събота или неделя.

Из цялата страна влюбените са поискали да застанат пред олтара именно на тази дата. В Пловдив двойките, които си казаха “да”, бяха 20. “Ние си харесахме деня отдавна, затова дойдохме още през октомври. Нямахме търпение, но ни предупредиха, че записванията започват от 1 ноември”, разказаха Мирослав и Деница Маринови. Те са успели да се включат в списъка от младоженци за 20. 02. 2020 г., но е имало и такива, които нямали този късмет.

В ролята на длъжностно лице по гражданското състояние влезе кметът на Пловдив Здравко Димитров. Той бракосъчета Кристина Попова и Николай Лечев. След подписването им подари икона на Богородица с младенеца, за да ги закриля. “Беше вълнуващо. За първи път на такава церемония съм от другата страна - като длъжностно лице. Имам лека ръка, сигурен съм, че двамата влюбени ще създадат хубаво семейство”, каза Зико. “Избрахме случайно 20 февруари. Мислехме, че ще има повече младоженци на 22-и. Не сме суеверни, за нас всеки ден е щастлив, щом сме заедно”, обясниха младоженците.

Във Варна 18 двойки минаха под венчилото. Бракове се сключваха през 15-ина минути, обясниха от обредния дом в морския град. Първата сватба бе в 10 часа. Ангел и Ваня Георгиеви бяха двойка №17. Специалната дата избира Ваня. “Според нумеролози тя e подходяща за започване на ново начинание и повторението на цифрите е символ на нещо добро, което предстои”, каза младоженецът.

13 двойки сключиха брак и в Бургас. Заради студеното време всички резервации за церемонията бяха направени за ритуалната зала на “Вардар” 1, въпреки че през последните години по-предпочитани са откритите площи в Морската градина заради романтиката.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене