Умен гащеризон следи движенията на бебетата

СНИМКА: Pixabay

Изследователи от университета на Хелзинки са разработили умен гащеризон, който следи в детайл движенията на бебетата. Системата може да позволи по-лесното идентифициране на потенциални проблеми в неврологичното развитие, предоставяйки възможност за по-навременна интервенция, съобщава сайтът Медгаджет.

Понастоящем преценката за потенциални проблеми, като например церебрална парализа, зависи от лекар или физиотерапевт и налага движенията на детето да се наблюдават отблизо, обикновено в клинична среда, предава БТА.

С надеждата да улеснят процеса, финландските специалисти са разработили умен гащеризон, който осигурява дългосрочно наблюдение на спонтанните и съзнателните движения на бебето извън болнична среда.

Гащеризонът е оборудван с многобройни сензори, предоставящи акселерометрични и жироскопски данни. Интерпретирането им чрез алгоритъм дава необходимата информация за типовете движения и стойката на детето.

Специалистите твърдят, че разработената от тях система осигурява надеждна преценка, сравнима с тази от човешко наблюдение.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Подкаст: Нели Хаджийска: Благодарна съм на "старата" Нели, без нея нямаше да стигна до тук
Кои мъже имат успех сред жените според Камасутра
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници

Напишете дума/думи за търсене