Русия е готова да предложи на Турция технология за изтребител от пето поколение

СНИМКА: Pixabay

Русия вижда възможност за сътрудничество с Турция в областта на създаване на национален изтребител от пето поколение TF-X, включително за разработване на двигатели, авионика, бордови системи, планер и системи за сигурността на летеца, предаде ТАСС. Това е заявил днес ръководителят на Федералната служба за военно-техническо сътрудничество Дмитрий Шугаев в интервю за турския телевизионен канал "Екотюрк".

Той е припомнил, че Турция работи по създаването на национален изтребител от пето поколение TF-X, предава БТА.

Има потенциални интересни направления, в които ние бихме могли да окажем техническо съдействие, имайки предвид нашия опит в разработване и производство на най-нова авиационна техника, е посочил Шугаев.

През август 2019 г. по време на 14-ия Международен авио-космически салон Шугаев съобщи, че Русия и Турция са готови да обсъждат индустриално партньорство при разработването на турския изтребител.

TF-X е проект за изтребител от пето поколение, разработван от турската компания за аерокосмическа промишленост TAI, който да замени американските самолети Ф-16. През ноември 2017 г. тогавашният турски министър на отбраната Нуреттин Джаникли заяви, че в реализацията на проекта участват много страни, включително Великобритания, но Турция действа така, че да не зависи в крайна сметка от една страна или една компания.

Шугаев съобщи още, че Турция и Русия обсъждат възможни варианти за сътрудничество в сферата на съвместно производство на авиационна техника и средства за противовъздушна отбрана.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Тарантино се отказа да снима филма The Movie Critic - последен за кариерата му
Интересни факти за зодията ви
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър
Защо мъжете заспиват след оргазъм?
"Де е България?" – революционен финал от Миро и Маестрото в зала "Арена София"!

Напишете дума/думи за търсене