Във Франция заработи приложението за проследяване на заразени с COVID-19

Във Франция от днес бе задействано приложението за проследяване на контактите, целящо за възпре нови огнища на коронавируса СНИМКА: Pixabay

Във Франция от днес бе задействано приложението за проследяване на контактите, целящо за възпре нови огнища на коронавируса. Приложението влиза в действие в момент, в който страната поетапно разхлабва ограниченията, наложени заради новия коронавирус, предаде Асошиейтед прес.

Приложенитето обаче породи дебати относно личните данни. Франция стана първата голяма европейска страна, която използва подобна технология.

Приложението се нарича "СтопКовид" и може да се свали от магазините за приложения на "Епъл" и "Гугъл". Съседните на Франция страни, включително Обединеното кралство, Германия, Италия и Швейцария разработват собствени приложения, въпреки че използват различни протоколи, което поражда въпроси дали тези приложения ще са съвместими извън пределите на съответните страни.

Франция, подобно на Великобритания, отхвърли новия мобилен софтуерен интерфейс за проследяване, разработен съвместно от американските технологични гиганти "Гугъл и Епъл" и избра да създаде свой собствен, допълва БТА. 

Според френското приложение данните се съхраняват в централизирани и управлявани от правителството сървъри. Потребителите, които са положителен резултат на тестовете за коронавируса, ще могат да информират други хора, с които са били в близък контакт за най-малко 15 минути, така че те да се самоизолират и да потърсят лечение. Правителството уверява, че приложението не проследява локацията и изтрива данните на потребителя след 14 дни.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Когато обичаме и мразим партньора си едновременно
Най-странните фетиши в секса
Котките наистина ли пазят от лоша енергия?
Неочаквано 93-годишният Клинт Истууд се появи на публично събитие (Видео, снимки)
5 храни, които повдигат настроението, според науката

Напишете дума/думи за търсене