Антонина Лозанова чака от 12-и клас да се включи в конкурса “Димитър Цонев”, сега победи в него

Антонина Лозанова
СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ

Момичето се подготвяло да учи монтаж в НАТФИЗ, а в момента е първи курс журналистика в УНСС

Да помагаш на хората, защото искаш и можеш, да вървиш напред, да се учиш - това никак не звучи лесно, но младата Антонина Лозанова от Видин го кара да изглежда като детска игра. Само преди няколко дни тя спечели голямата награда на фондация “Димитър Цонев”, с която се отличават талантливи студенти по журналистика. Лозанова изпрати

едноминутно

видео на тема

“Волята да

промениш”

“Звучи много вдъхновяващо, но какво всъщност за волята? Как да избягаш от клишетата? Какво да покажеш - някоя интересна история ли, нещо лично ли?”, чудело се талантливото момиче. Тя избрала по-нестандартен вариант - била собствения си събеседник и говори за доброволческата си дейност.

Антонина е студентка първи курс в УНСС със специалност “Медии и журналистика”. Още като десетокласничка започнала да мисли в какво професионално поприще иска да се развива. “Бях избрала киното и две години се подготвях за монтаж в НАТФИЗ. Гледах филми, четях книги, интересувах се от много неща”, разказва Лозанова.

Съвсем случайно обаче попаднала на съобщение от катедра “Медии и обществени комуникации” при УНСС. Обявили първото национално състезание за студентски разработки по журналистика. “Можеше да се изпрати видео или есе на тема “Моите 10 причини да стана журналист”. Изпратих видеоклип, с който спечелих 6,00 на приемните изпити. Така се озовах в УНСС”, разказва Лозанова.

Не съжалява за избора си, защото журналистиката ѝ е страст.

Тя притежава

характерното

за професията

любопитство и

умее да разказва

истории

увлекателно

“Искам да съчетая двете неща, които обичам най-много - да съм сред хора и да снимам”, казва Лозанова. 

Антонина спечели наградата "Димитър Цонев"
СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА
Антонина спечели наградата "Димитър Цонев" СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА

Антонина е от младото поколение, което не е свикнало да седи на едно място. Още като ученичка участва в различни конкурси за монтаж, подкрепяни от министерството на образованието. “Просто исках да натрупам неща в портфолиото си, за да ми бъде по-лесно в НАТФИЗ”, разказва Лозанова.

Така попаднала на конкурса на фонадация “Димитър Цонев”. “Бях още в 12-и клас и всъщност оттогава чакам да стана първи курс журналистика, за да участвам. Не беше спонтанно решение, а дълго чакано”, разказва тя. Така създава близо едноминутното видео на тема “Волята да промениш”, с което заслужено печели първата награда.

Антонина от 5 години се занимава с благотворителна инициатива, чрез която помага на възрастни хора в Северозапада. Затова е благодарна на добрия пример, който ѝ дават родителите ѝ.

“Още като бях

в 7-и или 8-и

клас, майка ми

намери

инициативата

“Бъди човек”

Тя се изразява в това хранителни продукти да се носят на възрастни хора в нужда. Ние избрахме това да са селата в Северозапада, тъй като знаем каква е ситуацията тук”, разказва Лозанова. Така започнали да носят продукти на хората в нужда по Коледа и Великден, отделяйки средства от семейния бюджет. 

Младото момиче се занимава с благотворителна дейност
Младото момиче се занимава с благотворителна дейност

“Когато бях в 9-и клас, нещо в мен като че ли се отключи - просто реших, че искам оттук нататък аз сама да поема инициативата. Тогава със съучениците ми направихме коледен благотворителен концерт. Така започна всичко”, спомня си Лозанова. Тя вече е национален представител на организацията “Бъди човек”. Задачите, с които се е захванала, никак не са малко, но Антонина умее да бъде отговорна. Тя се занимава както със събирането на продуктите, така и с разпределянето им. “Вече доброволците са доказали, че хората могат да ни се доверят. Преди години гледаха на нас като деца, каквито и бяхме - на по 15-16 години”, уточнява момичето.

Ден след като спечели наградата на фондация “Димитър Цонев”, Антонина се върна във Видин при близките си. Тя е казала на родителите си, че ще участва в конкурса, но не им показала готовото видео. Разбирайки, че е спечелила, много се зарадвали. “Аз съм в първи курс. Повечето в първи, втори даже и трети курс се лутат, чудят се дали са поели по правилния път. Не че и аз не се чудя, но такива моменти ми показват, че не съм сбъркала, и вместо да седя на едно място, е по-добре да продължавам напред”, казва Лозанова.

Най-интересни ѝ са социалните теми и документалистиката.

“Искам да се

занимавам с

хората, с техните

проблеми, с

техните истории

Не искам да бъда политически журналист или репортер, който да е на място при катастрофи или някакви такива събития. Искам просто да разказвам човешките истории”, категорично е момичето.

Това не е първата награда, която получава в сферата на журналистиката. През 2018 г. печели приза на името на Петя Петрова за млад социално отговорен журналист. “Ако мога да имам поне някаква частичка от това, което тези хора са оставили като следа, защото това са хора емблеми за професията, бих била щастлива. Надявам се след 5 години, след като съм носител на награди на имената на такива уникални хора, по някакъв начин поне да се доближа до това, което са правили”, пожелава си Лозанова.

А нищо чудно това да стане, защото младото момиче е умно и амбициозно. Освен че умее да монтира и разказва увлекателно, е

завършила

гимназия с

математически

профил

“Ако не бях останала да уча в НАТФИЗ, щях да замина за Москва, тъй като бях спечелила конкурс, с който имах по-улеснен прием в московските вузове. В крайна сметка реших да остана в България и не съжалявам”, казва Лозанова, която владее и руски език.

Определено Москва би ѝ предложила много приключения. “Да съм успешна някъде другаде, а не в България, не ми носи никакво удовлетворение. Не искам да успявам сред чужди хора”, смята момичето и е категорично, че нещата не са толкова зле, колкото понякога изглеждат.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене