Джордж Сорос навършва 90 години днес

Джордж Сорос Снимки: Ройтерс

Милиардерът Джордж Сорос днес навършва 90 години. Той е американски финансист от еврейско-унгарски произход.

Става известен с валутни спекулации и дейността си на филантроп. Основател е на благотворителната фондация „Отворено общество“ и е автор на множество книги. Богатството му към 2007 г. е оценено на 8,5 млрд. долара от списание Форбс, с което той се нарежда на 80-о място по богатство в света и 24-то в САЩ. Сумата, която е дарил през 1991 – 2011 г. чрез своята фондация „Отворено общество“, е над 11 млрд. долара.

Роден е в Унгария през 1930 г. Син е на писателя-есперантист Тивадар Шорош. Поради съветската окупация на страната Сорос напуска Унгария през 1946 г., след участие в конгрес на есперантисти. Той имигрира във Великобритания през 1947 и учи философия в London School of Economics. През 1956 г. заминава за САЩ, за да спечели достатъчно пари на Уол Стрийт, както сам казва, а после да може да се посвети на писателска и философска дейност.

Сорос става известен в Черната сряда (16 септември 1992), като спекулира срещу лирата стерлинг. Английската банка е принудена да изтегли валутата си от Европейската монетарна система. Сорос е спечелил 1,1 милиарда долара. Оттам идва и прякорът му „човекът, който разори Английската банка“. По време на азиатската финансова криза, при сходни обстоятелства, Махатхир бин Мохамад, тогавашен първи министър, обвинява Сорос в спекулация с малайзийската валутна единица – рингджит. С тази валутна спекулация развитието на Малайзия е забавено с две години. Все пак Джордж Сорос признава, че съвременната банкова и финансова система е вредна за развитието на по-бедните страни.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
3 типа жени, които мъжете никога не изоставят
Рапърът Нели и Ашанти са в очакване на първото си дете (Видео)
Най-неустоимите тв доктори
Тарантино се отказа да снима филма The Movie Critic - последен за кариерата му
Интересни факти за зодията ви

Напишете дума/думи за търсене