Празникът на българското кино в Рим под знака на Стефан Данаилов

Кадър от документалния филм за Стефан Данаилов
СНИМКА: ФЕЙСБУК ПРОФИЛ
НА ДОМА НА КИНОТО В РИМ

Ники Илиев представя последния

си филм “Завръщане”

COVID-19 отложи традиционното провеждане на Празника на българското кино в Рим през май, но неговото 13-о издание въпреки фаталния си номер ще се състои. От 24 до 27 септември любими български актьори, режисьори и сценаристи ще срещнат почитатели с маски в римския Дом на киното в парка “Вила Боргезе”. Българският институт за култура в Рим и неговата директорка Жана Яковлева работиха до последно за провеждането на празника въпреки епидемичната обстановка. За късмет, от 22 септември Италия свали карантината за идващи от България. Факторът коронавирус ще бъде ясно изразен не само заради носенето на маски на тазгодишното издание, а и заради необходимостта от предварителна резервация на място поне час преди всяка прожекция.

Сегашното издание ще мине под знака на незабравимия Стефан Данаилов, чиято диря в българското кино ще бъде нещо като рамка на феста.

Стартът ще бъде даден с прожекция на 25 септември на романтичната комедия “Завръщане”. На нея ще присъстват актьорът, режисьор и сценарист Ники Илиев, актьорите Орлин Павлов, Башар Рахал, Райна Караянева. В събота на римската сцена ще се качи режисьорът Георги Тошев, който с оператора си Румен Василев ще представи покойния Стефан Данаилов на публиката. Добре известният на Ботуша с многото си участия в италиански тв сериали Данаилов ще оживее от екрана чрез документалния “Монолог”. Той се вдъхновява от автобиографичната книга на актьора “Романът на моя живот”.

Пак в събота ще прожектират и “Писма от Антарктида” на Станислав Дончев. Последният ден от празника ще приключи с нова комбинация от игрален и документален филм. Първо пред зрителите ще застане режисьорката Росица Лазарова Сбараля, за да представи документалната си лента за Алцек и за древните българи в Италия. Финалът ще бъде с филма “Доза щастие” за драматичната история на журналистката Весела Тотева, починала малко преди излизането на филма. Нейната роля се играе от дъщеря ѝ Валентина Каролева, която ще бъде в Рим заедно с режисьорката Яна Титова.

Празникът на киното ще бъде в компанията на изложба на Георги Чапкънов – “Безсмъртният Фелини – прераждането в изкуството”, по случай стогодишнината от рождението на великия режисьор.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници
3 причини, поради които умните жени предлагат да платят сметката
Извратената истина за това защо жените казват „да“ на секса, когато имат предвид „не“

Напишете дума/думи за търсене