Супербоя охлажда сградата

Новата боя може да се използва, за да поддържа сградите по-охладени по естествен начин, вместо да се използват климатици, допринасящи за глобалното затопляне.

Учените са създали нова супербяла боя, която отразява 95,5% от падащата върху нея слънчева светлина. Разработеният от университета Пърдю продукт остава по-хладен от околната среда, съобщава РТС.

Екип от университета направи боята, използвайки калциев карбонат, вместо обичайните частици титанов диоксид, за да намали почти напълно абсорбцията на ултравиолетова светлина.

Експерти твърдят, че новата боя може да се използва, за да поддържа сградите по-охладени по естествен начин, вместо да се използват климатици, допринасящи за глобалното затопляне.

По време на тестовете екипът, разработил боята, откри, че тя остава с 10 градуса по-студена от външната температура през нощта и най-малко 1,7 градуса през деня, когато слънцето е в зенита си.

Други подобни бели цветове отразяват между 80% и 90% от светлината и не могат да бъдат по-студени от външната температура.
Акрилната боя на основата на калциев карбонат се представя по-добре от всички досегашни видове бои, твърди проучване, публикувано в Cell Reports Physical Science.

„Нашата боя е съвместима с производствения процес на конвенционалните търговски бои и цената й е сравнима и дори по-ниска. Ключът е да се гарантира нейната дългосрочна надеждност, така че да може да се използва“, твърди ръководителят на екипа, цитиран от БГНЕС.

Новият цвят има многобройни приложения. Той може да се използва на външно телекомуникационно оборудване, за да се предотврати прегряването му. Вместо обектите да се нагряват от слънчевата светлина, покритието с тази боя може да остане по-хладно от външната температура дори под пряко слънчево греене.

Това отваря възможността за енергийно ефективен начин за контрол на температурата в сградите.

През лятото много сгради зависят от климатиците, които да поддържат оптимална температура вътре. За целта се използва допълнителна енергия, което увеличава потреблението й и поради това съвременните градове са се превърнали в „горещи острови“.

Целият този процес задълбочава глобалното затопляне.

От 70-те години на миналия век учените се опитват да намерят начин да отразят достатъчно слънчева светлина, така че пасивното охлаждане да стане по-ефективно от активното използване на климатик, а новата боя може да даде най-накрая това решение.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Бон Джоуви отбелязва 40 г. на сцената с документален филм и нов албум (Видео)
Мъж откри китара на „Бийтълс” на тавана на възрастните си родители
Анатомия на женския оргазъм
Фабинг - новата дигитална зависимост

Напишете дума/думи за търсене