Йорданка Христова поощри дъщеря си Ивана да открие дигитална изложба

Рисунките на Ивана са вдъхновени от страховете, но и от надеждите при световната пандемия

Ивана Стоичкова - дъщерята на Йорданка Христова, откри и закри първата си дигитална изложба в столичната галерия “Доза” почти без никой да разбере за тази нейна петдневна артистична изява (5-12.11.) Доста нетипично за един художник...

Ивана Стоичкова е родена в София през 1980 година (снимката горе е от 2018 г.). Завършва операторско майсторство в Колеж по екранни изкуства и графичен дизайн в НБУ. Прави уникални бутикови мебели предимно от дърво. Живяла е в САЩ.

Участвала е в колективни изложби през годините с акрилни картини, както и с мебели на Sofia Design Week, One Design Week, Mikser Festival и др.

Самата Ивана беше много лаконична за своите творби. “Трябваше да се видят в контекста на залата (там е имало съпътстващи римувани текстове, музика... (Ивана пише само на английски - б.а.). Изборът на авторката е паднал на запис, който възпроизвежда ритъма на сърцето на фона на кардиограма. Според нея стихотворенията биха докоснали зрителя и разбрани само в съвкупност с всички изкуства, включени в експозицията.

Галерия “Доза” е нова в столичното артпространство и сред нейните стопани е и Мария Ампова. Тя и единомишленици търсят салон, който да подкрепя и помага на младите творци в творческите им експерименти и провокации. Идеята е Doza да е галерийно пространство, предоставящо платформа за различни проекти с фокус върху съвременното изкуство. В момента е затворена заради мерките срещу пандемията - нещо, в което има ирония, защото точно Ивана наскоро нарисува и сподели своите страхове и надежди с публиката точно там.

Ето какво казват галеристите за изложбата:

“2020 COVISUAL e

интимна изложба - серия от дигитални рисунки, които Ивана Стоичкова е създавала всяка вечер на своя телефон и публикувала всеки ден в продължение на 29 седмици. Ритуал, който приканва зрителя към двойствена игра с въображението. Към доброволно връщане назад във времето, в което авторът е заключил образ - на чувство, мисъл, сън.

Първата самостоятелна изложба на Ивана Стоичкова се появява в момент, в който светът е приел нова форма на съществуване, но точно в преходната същност на реалността ние най-добре виждаме това, което сме. В това наложено самовглеждане авторката прави опит да преосмисли последните няколко месеца, в които един вирус трансформира ежедневието и рутината на милиони хора.

Бързите рисунки и интимните текстове към тях са

мизансцен, наситен

със смесени и

нееднозначни емоции,

някои гневни,

други тревожни, с леки нотки на сантименталност и носталгичност.

“В основата на заглавието стои този COVID-19, който ни заля и във времето на изолация спонтанно започнах да рисувам на своя смартфон дигитални рисунки. Всяка вечер и сутрин ги публикувах в социалните мрежи. Този процес продължава и към днешна дата. Всичко започна доста неангажиращо, докато в един момент се появиха запитвания за принтове, нещата започнаха да добиват някаква форма, да привличат интерес и така се замислих за изложба”- казва Ивана Стоичкова. Проектът е своеобразно изследване на времето, в което всеки един от нас може да се припознае.”

Йорданка Христова - снаха на Григор Стоичков, и внучката му Ивана на поклонението пред паметта на бившия партиен лидер, 2016 г.
Йорданка Христова - снаха на Григор Стоичков, и внучката му Ивана на поклонението пред паметта на бившия партиен лидер, 2016 г.
“Тук бяхме и все още до голяма степен сме сами. Буквално и не. Отделени. Отчуждени. Изведени насилствено встрани от зоната на комфорт. Подложени на тест в своята адаптивност и устойчивост на мисълта.

Поглеждаме навътре

в себе си. Искаме да

споделяме. Жадни сме

Изолацията ни тласка едни към други. Дните минават. Календарно и бавно. Събитията са повече лични отколкото социални. Болка. Страх. Радост. Любов. Всеки ден. Аз. Ти. Ние”, казва при откриването на изложбата Ивана. И го доказва с “моментните и емоционалните” си рисунки - резултата от внезапна мисъл, спомен, няколко ноти, поглед през прозореца...

Тя продължава да рисува в същото темпо. Една от последните ѝ теми е забраната на абортите в Полша. Щом падне карантината, ще я чакаме в “Доза” или в друга галерия. Обеща нови проекти и има какво да покаже.

Плакатът на изложбата СНИМКИ: ГАЛЕРИЯ “ДОЗА”
Плакатът на изложбата СНИМКИ: ГАЛЕРИЯ “ДОЗА”
Автопортрет на художничката
Автопортрет на художничката

“Ивана искаше да улови пулса на времето. Затова в галерията се чува ритъм на туптящо сърце. Тя е мислещо дете”, казва майка ѝ - обичаната и популярна певица Йорданка Христова. Неотдавна в един разговор тя се похвали, че всички нейни плакати, картички и други рекламни материали да дело на дъщеря ѝ, която задължително прави снимките на естрадната звезда.

“Наши приятели видяха рисунките. Бяха възхитени.

Аз самата бях

изненадана и

впечатлена,

макар добре да си познавам детето. Ивана има различни и оригинални виждания.

Картини на Ивана Стоичкова от изложбата 2020 COVISUAL. Всички рисунки са предоставени от столичната галерия "Доза".
Картини на Ивана Стоичкова от изложбата 2020 COVISUAL. Всички рисунки са предоставени от столичната галерия "Доза".
Затова я подкрепих изцяло за тази изложба. Заглавието 2020 COVISUAL е провокативно и говори много за нейната бърза мисъл и фантазия, умението да си играе с думите и образите. Изцяло я поощрявам в търсенията ѝ и артизявите ѝ казва прочутата ѝ майка, която неизменно подкрепя всеки избор на дъщеря си.

“Дъщеря ми е различна, но аз много я обичам и боготворя”, сподели Йорданка Христова в предаването “ВИП Брадър” през 2014 г. Това се превърна в истинска сензация, а думите на певицата бяха изкривени и допълнени.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници
3 причини, поради които умните жени предлагат да платят сметката
Извратената истина за това защо жените казват „да“ на секса, когато имат предвид „не“
Селин Дион проговори за болестта си след завръщането си в шоубизнеса

Напишете дума/думи за търсене