Четирима щангисти в битка за две олимпийски квоти

Стилиян Гроздев спечели първа европейска титла при мъжете

Четирима български щангисти ще влязат в битка за две олимпийски квоти. Това е максималният брой на тежкоатлетите, които България може да прати на олимпиадата в Токио. Причината е последното допинг наказание за нашата страна, което редуцира наполовина възможностите на националите за участие на най-големия спортен форум.

С най-добри позиции в олимпийската ранглиста е Божидар Андреев (73 кг). Той е трети в класацията. 24-годишният талант не показа топформа на европейското първенство в Москва, където тимът ни направи фурор и спечели отборната титла. Андреев завърши четвърти в двубоя, след като пропусна опит за златния медал на 190 кг.
Стилиян Гроздев (61 кг) набра скорост. Европейският шампион е 10-и в класацията. Христо Христов (109 кг), който остана втори в Москва, е на същата позиция. Юндер Бейтула (81 кг) е 13-и в ранглистата, но той има здравословен проблем. Позицията в класацията на четиримата почти сигурно ще им осигури възможност да влязат сред щангистите с гарантирана квота, но от тях двама ще трябва да отпаднат.
"Не знам дали Юндер ще успее да се възстанови - сподели за "България Днес" старши треньорът на националния тим Иван Иванов. - Боец е. Беше добре, но получи травма в рамото преди месец. Не успя да се оправи. Вдигаше тежести 160 изхвърляне и 205 тласкане на тренировките, но не се случиха нещата. Можеше да вземе медал на европейското първенство, ако бяхме рискували. Решихме да играем на сигурно за влизане в Топ 6 на двубоя."
Иван Иванов вече е наясно как ще селектира двамата участници на олимпиадата в Токио. Неговият избор ще бъде направен в края на май след края на световното първенство за юноши.
"Тогава ще се извадят от ранглистата състезателите на държавите, които няма да участват заради допинг наказания - сподели Иван Иванов. - Ще имаме яснота къде ще имаме най-много шансове. Принципът ще бъде който има възможности да се класира по-добре. Не робувам на имена. Ще гоним максимално добро постижение в Токио. До последно всички ще са под напрежение."



ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Подкаст: Нели Хаджийска: Благодарна съм на "старата" Нели, без нея нямаше да стигна до тук
Кои мъже имат успех сред жените според Камасутра
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници

Напишете дума/думи за търсене